PUBLICITAT

Monitorització de les aigües residuals per detectar rebrots

El Govern també planteja que s’implementin sistemes de control tecnològic per a la rapidesa de diagnòstic

Per Irene Mas Fàbrega

Roda de premsa actualització dades Covid-19
Roda de premsa actualització dades Covid-19 | SFGA/CEsteve

El Govern està treballant en la fonamentació de col·laboracions amb entitats d’altres països per a la monitorització de les aigües residuals del país, amb la intenció de detectar-hi possibles restes de coronavirus. Així ho va explicar, ahir, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant una roda de premsa d’actualització de les dades sanitàries referents a la Covid-19. En relació amb la temàtica va aportar que «és molt interessant perquè sembla que la monitorització de les aigües residuals pot ser predictiva per l’inici d’un rebrot».


A banda d’això, en referència als sistemes de control tecnològics de gruixos de població dels quals s’havia parlat amb anterioritat per al recull d’informació i el control de les persones infectades i els seus contactes per evitar possibles rebrots, Benazet va apuntar que se n’està valorant la implementació: «Estem estudiant la implementació per veure quina seria l’eina més adequada que aniria lligada a una eina d’utilització voluntària on puguis registrar els teus contactes i avisar-los de manera anònima». A banda d’això, va explicar que la monitorització funcionaria amb l’activació del Bluetooth del telèfon mòbil. La intenció de la implementació de la possible mesura, segons el ministre, és que serveixi per fomentar la rapidesa en el diagnòstic i que ajudi amb l’estudi epidemiològic del país, tenint en compte la imminent arribada de persones d’altres països. 


Cribratge poblacional

Durant la roda de premsa també es va presentar el primer balanç referent a les dades extretes dels resultats del cribratge massiu al que es va sotmetre la població del país des del dijous, 30 d’abril, fins el dimecres, 10 de juny. Tot i que el director d’ActuaTech, Marc Pons, va constatar que les dades que es van presentar no són acurades ja que fa falta temps per analitzar-les a nivell estadístic, va presentar-ne els primers resultats. En aquest sentit, va constatar que el nombre total de persones registrades a l’estudi va ser de 70.468, un 90,8% de la població d’Andorra. De la dada en qüestió, en va extreure que «no s’han observat diferències entre edat i sexe, amb petites variacions a la baixa pels infants i amb un increment especial a partir dels 50 anys i més significatiu a partir dels 80». Tot i així, el 92,5% de la població era asimptomàtica al moment que es va fer el test i tan sols un 1% dels participants presentava símptomes al moment de fer-se’l. Va destacar que la informació extreta de les proves «ha servit per donar resposta ràpida i aïllar a casos actius durant el brot». En aquest sentit, el director general del SAAS, Josep Maria Piqué, va posar en valor la voluntat de la majoria de la població de participar al cribratge i va apuntar que els resultats del mateix serviran per a conèixer l’epidèmia. 

Dades sanitàries

El ministre de Salut va explicar que el nombre total de casos registrats amb coronavirus al país es manté a 852 dels quals 21 són actius. A banda d’això, ja s’acumulen 780 persones recuperades i el nombre de defuncions no varia. També va explicar que a l’hospital hi ha 8 pacients i que es troben tots a planta.

Proves TMA als treballadors del Pas de la Casa

Ahir es van posar en marxa les proves TMA a una mostra de voluntaris que treballen als sectors hoteler, comercial o de la restauració del Pas de la Casa en relació al fet que són els primers que han rebut contacte amb persones d’un altre país. La idea és determinar l’impacte del turisme en la circulació de la Covid-19. El ministre Benazet va apuntar que ahir es van dur a terme molt poques proves i que cap va sortir positiva, tot i així, va apuntar que la mostra no és representativa. També va explicar que es preveu que, amb la reobertura de la frontera espanyols es duguin a terme controls similars a les parròquies interiors.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT