PUBLICITAT

Des d’avui es permeten les visites als centres sociosanitaris

El Govern aprova els protocols interns per garantir la seguretat davant la Covid-19 a les instal·lacions

Per Irene Mas Fàbrega

El centre sociosanitari el Cedre.
El centre sociosanitari el Cedre. | Arxiu ANA

El Govern va aprovar, ahir durant el Consell de Ministres, la modificació de les mesures excepcionals preses davant la crisi sanitària de la Covid-19 referents als centres sociosanitaris i els centres de dia. En aquest sentit, a partir d’avui es permeten les visites a la gent gran dels centres. La proposta la van traslladar a l’hemicicle el ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet.


En referència a la temàtica, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el ministre Portaveu, Eric Jover, va remarcar que tot i que es permetin les visites, cal tenir en compte que el col·lectiu de la gent gran és vulnerable davant la pandèmia i que cal tenir-ho en compte. En aquest sentit, s’ha establert un seguit de protocols per a la gestió dels mateixos a partir d’avui. Així, el Decret que els determina contempla, entre d’altres coses, que cal concertar cita prèvia abans de desplaçar-se a les instal·lacions; que els nous ingressos s’hauran de fer una prova PCR o TMA 48 hores abans d’ingressar, complir una quarentena de 14 dies a una habitació individual i fer-se una altra prova abans de gaudir de les condicions de les quals gaudeix la resta de residents; que les visites es faran a unes instal·lacions individualitzades anomenades «àrees netes» i que el transport de les persones serà adaptat.


Per altra banda, Jover va explicar que els centres sociosanitaris i els centres de dia han d’adaptar les mesures en funció de l’organització interna i de l’estructura del centre. Tot i així, l’activitat dels centres de dia no pot estar integrada a la resta d’unitats del centre residencial i, en aquest sentit, caldrà que hi hagi una unitat específica pels usuaris del centre de dia. 

Projecte de llei del SAAS

Jover va anunciar, per altra banda, que el projecte de llei del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària s’ha retirat a proposta del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. La decisió es va prendre després que l’actual crisi sanitària provocada pel coronavirus, posés de manifest la importància de dotar al país d’un marc jurídic sòlid en relació a altres possibles situacions d’emergència.
La intenció és que la futura llei del SAAS doti a l’entitat de mecanismes per a una millor governança i gestió a partir de la transparència, la participació i el control. També s’hi contempla la gestió de l’atenció sanitària als centres sociosanitaris públics i a les escoles, i la gestió de les emergències i les urgències mèdiques.

Situació epidemiològica

El total de casos de Covid-19 registrats al país segueix sent de 842, dels quals 42 estan actius, 759 s’han recuperat i 51 han mort. Actualment, 10 persones que formen part dels actius estan ingressades a planta a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. A banda d’això, el Govern registra un professional de la salut infectat i cap membre dels cossos especials té el virus.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT