PUBLICITAT

El dèficit del Govern de l’any 2020 arribarà a 111,3 milions d’euros

El Govern preveu que el PIB caigui un 9,8% i que augmenti un 5,5% l’any que ve

Per Irene Mas Fàbrega

El Ministre Portaveu, Eric Jover, durant la roda de premsa d’explicació del Consell de Ministres d’ahir.
El Ministre Portaveu, Eric Jover, durant la roda de premsa d’explicació del Consell de Ministres d’ahir. | SFGA/JAViladot

Durant la roda de premsa d’explicació del Consell de Ministres que va tenir lloc ahir a la tarda, el ministre Portaveu, Eric Jover, va presentar l’evolució del finançament del Govern al llarg dels anys. Les dades mostren que aquest any l’estat constataria un dèficit de 111,3 milions d’euros. Jover va relacionar la xifra amb l’efecte de la crisi sanitària al país: «La Covid-19 ha tingut un impacte molt significatiu sobre l’evolució de la nostra economia». Tot i així, va destacar que les dades en qüestió no són significatives ja que fan falta unes quantes setmanes de marge per assolir xifres concretes: «Hem de deixar passar unes setmanes per acotar aquests impactes però evidentment cada vegada tenim dades més precises, cada cop tenim més visibilitat de l’impacte que tindrà la Covid-19 sobre Andorra».


Per altra banda, el ministre Portaveu va explicar que els estudis preveuen una caiguda del 9,8% del Producte Interior Brut (PIB) del país aquest any. En aquest sentit, la previsió que s’havia plantejat anteriorment canvia: «El pla d’equilibri que vam presentar conjuntament amb la segona Llei Òmnibus, hi havia una previsió del 5% de caiguda del PIB que aquí ja replantegem». Igualment, però, Jover va explicar que de la mateixa manera que passa amb el dèficit, fan falta uns dies de marge per constatar xifres més exactes. També va explicar que la caiguda del 9,8% reflecteix «un ordre de magnitud similar al dels països de l’entorn i demostra el fort impacte que ha representat per Andorra la Covid-19: des del propi tancament de l’activitat econòmica nacional fins a la no arribada de turistes que és una de les principals fonts de riquesa del país». Igualment, les xifres revelen que el 2021 la tendència aniria a la inversa i el PIB creixeria un 5,5%.


En aquest sentit, entre el 2020 i el 2021 el Govern haurà de cobrir una estimació de 188 milions d’euros. Per fer-ho, tal com va explicar Jover, s’han buscat mesures de finançament: «Emissió de deute extraordinari a un any de 125 milions d’euros, una pòlissa de crèdit sindicada de 50 milions d’euros i una operació que tanquem que ha estat aprovada pel Govern al Consell de Ministres que és un crèdit per part de l’entitat Crèdit Agricolé de 100 milions d’euros a un interès de l’1% i a 1 any i mig. Els imports sumen 275 milions d’euros».

Finançament internacional

També durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Jover va anunciar que Andorra s’ha adherit al Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa amb una quota d’ingrés de 2,8 milions d’euros. També va donar a conèixer les accions que s’estan duent a terme des de l’administració per formalitzar la col·laboració amb el Banc Europeu d’Inversions, que preveu la possibilitat de finançar estats tercers en els seus projectes d’inversió. Finalment, va apuntar que s’està avançant en el procés d’adhesió al Fons Monetari Internacional (FMI) i va explicar que la previsió és que abans de finals d’any, Andorra esdevingui el país número 190 de ple dret dins de l’organisme.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT