PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La Unió Hotelera acusa Espot de «no dir la veritat» respecte als ERTOs

Alguns hotels i restaurants no han rebut la prestació, malgrat no tenir deutes amb l’Administració

Per Victoria Gómez Pérez

L'edifici de la CASS.
L'edifici de la CASS. | Maricel Blanch

El director de la Unió Hotelera (UHA), Jordi Pujol, va acusar el cap de Govern, Xavier Espot, de «no dir tota la veritat» respecte als pagaments que no s’han efectuat per a les suspensions temporals dels contractes de treball (STCT), o ERTOs, atorgats arran de la crisi sanitària. 

Aquest dimecres, Espot va afirmar públicament que els assalariats que encara no han rebut la prestació és perquè les seves empreses no compleixen el requisit imprescindible de no tenir cap deute amb l’Administració. Una afirmació que el ministre Portaveu, Eric Jover, va ratificar ahir a la tarda: «Totes les sol·licituds que s’han rebut, s’han tramitat i liquidat. Les que no s’han cobrat és perquè les empreses tenen deutes o hi ha hagut errors en la sol·licitud», va al·legar Jover. «Aquesta situació i aquestes declaracions fan que els treballadors que no han cobrat es girin directament i exclusivament cap a les empreses», es va lamentar en un comunicat que l’entitat hotelera va enviar a la premsa i al seu centenar d’associats. 

 

Més de 40 dies sense cobrar

Amb tot, Pujol va insistir que hi ha hotels i restaurants associats a l’UHA que no han rebut la prestació, malgrat que la seva petició va ser aprovada el passat 2 de maig. «Si es va aprovar la sol·licitud, vol dir que tot estava correcte i podien rebre l’ajuda. No entenem per què han passat 40 dies i encara hi ha establiments que no han cobrat», va etzibar el president, tot remarcant que si es té un deute amb l’Administració, «directament no s’accepta la sol·licitud». A més, va assegurar que els hotels i restaurants que tenien deutes pendents ja ho han solucionat i, per tant, s’hi han de poder acollir igual i rebre la prestació amb la màxima celeritat perquè «els principals afectats no són els hotels, sinó els treballadors. Hi ha gent que fa més d’un mes que no cobra perquè el Govern no els paga». 

Tot i no tenir una xifra exacta de quants assalariats es podrien veure afectats per aquesta manca de pagament, Pujol va garantir que en són «uns quants» i «no només del sector de l’hostaleria»: «Em consta personalment que hi ha empresaris del comerç que tenen el mateix problema», va afegir.

 

«Flexibilitat» del Govern

Sigui com sigui, cal recordar que el mateix cap de Govern també va avançar que l’Executiu s’estava plantejant ser «més flexible» amb la interpretació de la llei i, justament, amb la voluntat de «no perjudicar encara més els assalariats», es podrien fer excepcions i començar a pagar ERTOS a treballadors, els quals les seves empreses tenen deutes amb l’Administració. «Si veiem que hi ha una proposta seriosa de pagament, el Govern també farà un esforç perquè aquests treballadors rebin la prestació», va prometre Espot. Tot i això, va matisar que els ERTOs es paguen gràcies «als impostos de tots els ciutadans», de manera que «podria no ser just que se’n acabin beneficiant les empreses que no han complert» anteriorment. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT