PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Gili instarà els cònsols a fer un exercici de transparència pública

La cònsol major proposarà a la resta de representants una reducció del salari a la reunió de demà

Per Lídia López

Rosa Gili i Joaquim Dolsa a la roda de premsa posterior.
Rosa Gili i Joaquim Dolsa a la roda de premsa posterior. | EL PERIÒDIC

La cònsol major d’Escaldes Engordany, Rosa Gili, portarà a la reunió de cònsols de demà dijous la demanda per reduir-se el sou com han fet altres representants polítics. Aquesta situació, per a la socialdemòcrata, planteja una oportunitat per fer un «acte de transparència» en relació a les percepcions econòmiques per part de tots els cònsols, tal com ja havien fet des de la corporació escaldenca i que seria vital, segons els socialdemòcrates, abans d’establir forquilles de reduccions.

I és que per la cònsol major, també seria un bon moment per posar sobre la taula les diferències en les percepcions arreu del territori pel mateix càrrec, i va reflexionar que «si tots els ministres cobren el mateix indiferentment de la quantitat de milions que gestioni la seva àrea, tampoc hauria de ser diferent entre els cònsols». En qualsevol cas, la cònsol va manifestar la seva voluntat per reduir-se el sou i fer-ho amb el coneixement públic.

Incertesa pel fons solidari

L’altra qüestió que es manté amb incògnita és la decisió que prendrà la corporació escaldenca envers la seva participació econòmica al fons solidari per la crisi de la Covid-19. Rosa Gili va confirmar que la setmana passada es va poder reunir amb el cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Finances, Eric Jover, juntament amb el cònsol menor d’Escaldes-Engordany, Joaquim Dolsa, per tractar la qüestió «de forma bilateral» i que havia resultat més profitós que quan es duen a terme trobades conjuntes perquè «no tots els comuns som iguals per treballar forçosament sempre en la mateixa línia».

I és que, segons la cònsol major, Govern va demanar als comuns fer una aportació conjunta de 10 milions d’euros sense plantejar-ho prèviament. «No hi ha cap llei que ens obligui a fer transferències» va dir Gili, i va afegir que, «amb les regles de joc actuals, entenem que hem de seure a parlar-ho». No obstant això, Rosa Gili va assegurar que el comú té reservats 2,5 milions d’euros per dur a terme accions destinades a cobrir els efectes del coronavirus, i que per tant, una aportació econòmica al fons es pot considerar. En qualsevol cas, va voler allunyar-se de la idea que la seva posició «marca les pautes» de la resta, assegurant que «cada comú és lliure d’escollir el que fa amb els seus diners».
 

PUBLICITAT
PUBLICITAT