PUBLICITAT

Andorra la Vella

SDP ataca Cinca per alarmar ara de la situació del fons de jubilació

La formació estudiarà l’actuació del Govern per fer front a la crisi

Per Judith Sáez

President i secretari de Progressistes, Jaume Bartumeu i Josep Lluís Donsión, durant la roda de premsa d’ahir.
President i secretari de Progressistes, Jaume Bartumeu i Josep Lluís Donsión, durant la roda de premsa d’ahir. | El Periòdic.

Després que la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) anunciés que el fons de vellesa està a punt d’entrar en dèficit d’aquí a uns quatre anys aproximadament, el Secretari d’organització de Progressistes-SDP, Josep Lluís Donsión, criticava la posició de Jordi Cinca com a ministre de Finances del Govern en els darrers anys tot ironitzant que sigui ara, que s’ha desvinculat de l’administració, quan ha alertat de la situació com a membre del Consell d’Administració i President de la Comissió Gestora del fons de pensions. «Ens sobta molt Jordi Cinca dient ara que [el fons] ja estava així, quan en els darrers vuit anys ha estat ministre de Finances. Durant aquests anys el Govern no s’ha assabentat», deia Donsión. En aquesta línia, el president del partit progressista, Jaume Bartumeu, informava que no se’ls ha proporcionat l’informe d’estudi de la CASS i que, per tant, no valoraria les xifres. 

Les declaracions a les quals feia referència la formació preveuen que el fons de reserva de jubilació s’hagi esgotat l’any 2038 a tot estirar, mentre es registren unes 162.000 persones amb dret a jubilació al Principat. Suposen uns 7.000 milions d’euros.

Gestió de la Covid-19

El grup extraparlamentari també va valorar l’actuació de l’Executiu durant la crisi sanitària provocada per la pandèmia SARS-CoV-2. Emfatitzaven així, que han manifestat el seu suport a les mesures implementades «mantenint la línia de responsabilitat» inclús, amb la Llei 3/2020 de mesures excepcionals. Tot i això, Bartumeu denunciava que «el Govern es dedica a badar a Brussel·les» fent referència a les «polítiques de veïnatge» i argumentant que «la direcció agafada no és la bona»: «Andorra no ha negociat cap préstec exterior i, per tant, no n’ha rebut cap», concloïa.
D’aquesta manera, el líder de la formació assegurava que tindran en compte l’evolució i els efectes socioeconòmics de la crisi i anunciava que «el mes de setembre serà un bon calendari per fer balanç de les actuacions dels uns i els altres» veien-t’ho un «dret i obligació» del partit.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT