PUBLICITAT

Andorra la Vella

Fi parcial de l’emergència

El Govern decreta l’aixecament de les mesures excepcionals preses per fer front a la Covid-19

Per Victoria Gómez Pérez

El cap de Govern, Xavier Espot.
El cap de Govern, Xavier Espot. | SFGA / C. Esteve

Degut a «l’evolució positiva de la malaltia», el Govern va decretar ahir la fi de la situació de l’emergència sanitària de manera parcial per deixar sense efecte les mesures excepcionals que s’han pres des del 14 de març per fer front a la Covid-19. Així, la Llei 5/2020 que es va tramitar de manera urgent amb l’objectiu de «protegir els llocs de treball i preservar el teixit productiu» del país, deixa sense efectes el finançament per part de l’Executiu de la part empresarial de la cotització a la CASS, la reducció de la renda dels locals per a negoci –i comença a aplicar-se l’increment progressiu de la renda– i la suspensió de terminis processals, administratius i de prescripció i de caducitat. 

Per contra, es mantenen les suspensions temporals dels contractes de treball (STCT) i les reduccions de jornada laboral (RJL), la reducció del lloguer d’habitatge i carències en hipoteques i préstecs personals, el rescat de diners en plans de pensions privats, el permís retribuït per tenir cura dels fills per a assalariats i autònoms, les prestacions per als autònoms i les baixes per aïllament o diagnòstic de la Covid-19 fins al 31 de desembre.

Així mateix, i d’acord amb la també urgent Llei 7/2020, es reprèn el còmput dels terminis en diverses matèries de l’activitat jurisdiccional. 


Sancions i horari limitat

Amb tot, el cap de Govern, Xavier Espot, va assenyalar que algunes mesures concretes es mantenen amb l’objectiu d’evitar possibles rebrots. D’aquesta manera, l’ús de mascareta continua sent obligatori en tots els espais públics tancats i «és responsabilitat dels propietaris dels establiments fer-ho complir». «Igual que poden aplicar el dret d’admissió, han de demanar als seus clients dur la mascareta si no es volen exposar a sancions d’entre 600 i 1.000 euros», va alertar Espot.

Pel que fa als bars i restaurants, concretament, també s’ha decretat per llei l’obertura màxima fins a les 01.00 hores, després de constatar el passat cap de setmana com «alguns es convertien en locals d’oci nocturn per la porta del darrere». Segons va explicar el cap de Govern, la Policia va haver d’actuar en diversos establiments, ja que hi havia una acumulació de gent que no complia les mesures sanitàries preventives i s’estava «posant en risc tota la gestió feta fins ara». A més, suposa una «falta de respecte» pels locals d’oci nocturn que encara no poden reobrir.

 

Sense restriccions a França

D’altra banda, Espot va anunciar oficialment que a partir del 15 de juny, nacionals i residents podran viatjar arreu de França sense restriccions ni guardar quarantena quan retornin al Principat. El mateix dia, Andorra aixecarà l’aïllament domiciliari a totes les persones que provinguin de qualsevol país de l’espai Schengen, més enllà de França, Espanya i Portugal, com fins ara.

Quant a la frontera hispanoandorrana, Espot va assegurar que «es mantenen reunions diàries amb els nostres homòlegs», però la seva reobertura «no depèn de nosaltres» i encara no hi ha una data definitiva.

 

Uns 1.100 treballadors no reben la prestació d’ERTO

El cap de Govern va reconèixer que actualment hi ha uns 1.100 assalariats d’unes 200 empreses que no reben la prestació per la STCT, o ERTO, perquè la seva empresa no compleix els requisits per poder-s’hi acollir. La principal condició, va recordar Espot, és no tenir deutes amb l’Administració i, per tant, «si no es reben, no és pel Govern o la CASS, sinó per un impediment legal». Tot i això, va afirmar que des de l’Executiu s’estan posant en contacte «amb aquestes empreses» i si «mostren una proposta seriosa de pagar els seus deutes», «es serà flexible perquè els seus assalariats, que no tenen la culpa, rebin igualment la prestació». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT