PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Represa desigual del comerç a la vall central i el Pas de la Casa

L’alegria dels encampadans contrasta amb el neguit del centre, que troba a faltar els turistes

Per Lídia López

Terrasses plenes dilluns passat al Pas de la Casa.
Terrasses plenes dilluns passat al Pas de la Casa. | Jordi Pujol

La primera setmana de tornada a la feina de comerciants i restauradors ha deixat sensacions contrastades arreu del territori andorrà. Així, mentre que al Pas de la Casa han reprès pràcticament l’absoluta normalitat, al centre troben molt a faltar la presència dels turistes espanyols. Així ho ha pogut saber EL PERIÒDIC, després d’haver-se posat en contacte amb la presidenta de The Shopping Mile, Sònia Yebra, el director de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Jordi Pujol, i el president de l’Associació de Veïns i Comerciants del Pas de la Casa, Òscar Ramón.

La represa del sector va coincidir al Pas de la Casa amb la reobertura de la frontera francoandorrana per part del Principat. D’aquesta manera, els comerciants de la zona van poder aixecar la persiana amb una cua de francesos animats després de dos mesos sense trepitjar Andorra. «Tota la setmana ha anat molt bé», va assegurar Òscar Ramón. Segons el president, «el dissabte va ser pràcticament com abans», si bé ahir diumenge, el temps va fer que frenés una mica la bona tendència. No obstant això, els encampadans es mostraven «molt contents» per com s’havia produït la tornada. De cara els propers dies, Ramón assegurava que d’una banda, comptaven que «es dilueix l’efecte crida» però confiaven a mantenir unes xifres semblants perquè «la clientela francesa és molt fidel».

Els comerciants del centre, d’altra, no feien un bon balanç de la primera setmana de represa de l’activitat. Sònia Yebra, va assegurar que «la tranquil·litat del cap de setmana» els generava «males expectatives» de cara a l’evolució dels pròxims dies. I és que, segons Yebra, si bé les dues primeres jornades van ser positives, especialment dilluns pel fet de ser el primer dia i coincidir amb festivitat, la tendència ha estat a la baixa, tant en afluència de clientela com pel volum de vendes. 

Esperant els veïns del sud

«Estem dimensionats per atendre turistes» va assegurar la presidenta de l’Eix Central, que va augurar que «mentre la frontera amb Espanya segueixi tancada, estarem malament». En aquest sentit, Yebra va reconèixer que des de l’associació intenten treballar amb el comú d’Andorra la Vella perquè s’estableixi la gratuïtat del túnel d’Envalira mentre no s’obre la frontera hispanoandorrana per tal d’atraure turistes francesos a la zona. Però tot i la fluixa represa, Sònia Yebra va destacar «l’alegria de la gent», i va assegurar que «tothom en tenia ganes i no ha tingut por». 

Per la seva banda, Jordi Pujol, va assegurar que encara no havien obert tots els associats a la UHA, alguns a l’espera de veure el feedback de la gent, d’altres perquè estan acabant d’adequar els locals. Tot i això, esperaven que la setmana entrant gairebé tots els restaurants hagin obert. Pujol va considerar que la millor part de la reactivació se l’havien endut els establiments amb menú diari, perquè han acollit als treballadors, que a més solen ser clientela fixa. 

«Hem estat molt temps aturats i el temps no ha acompanyat» va valorar Pujol, que confiava que el sector anirà sortint de la situació crítica que es trobava gràcies a l’entrada d’ingressos. Tot i això, també esperava que es produís aviat la reobertura sense límits a la frontera del sud, i amb ella el boom definitiu del sector.
 

PUBLICITAT
PUBLICITAT