PUBLICITAT

Espot afirma que «no podem viure del marge ni al marge» d’Europa

El cap de Govern creu que cal tenir prevenir i tenir alternatives de finançament

Per Irene Mas Fàbrega

Xavier Espot en roda de premsa d’actualització de dades de la Covid-19
Xavier Espot en roda de premsa d’actualització de dades de la Covid-19 | SFGA/JAViladot

En una entrevista al Diari de Barcelona, el cap de Govern, Xavier Espot, va explicar que un dels aspectes que la crisi sanitària de la Covid-19 ha fet plantejar a l’administració ha estat «el procés d’aproximació a Europa». En aquest sentit, va constatar que la crisi ha confirmat «el fet que no puguem viure del marge i al marge». Així, en referència a l’economia del país, va explicar que tot i que els compromisos econòmics i financers derivats de la gestió de la situació actual estan garantits, «el Govern ha de ser previsor i amb independència dels compromisos assumits hem de mirar possibilitats alternatives de finançament, pel cas que hi hagi un possible rebrot a la tardor o que no puguem renovar les pòlisses de deute. És la nostra obligació i per això hem obert totes les finestres al nostre abast». Va explicar, doncs, que la crisi ha servit a l’executiu per refermar decisions com la d’adherir-se al Fons Monetari Internacional (FMI) i que durant la mateixa han mantingut un contacte constant amb els països veïns, el Banc Central Europeu, el Banc Europeu d’Inversions i el Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa i que «algunes d’aquestes possibilitats són molt a tocar».


Finalment, va valorar que «ens hem de quedar amb el que el nostre procés d’aproximació a Europa s’ha de tirar endavant i que determinades premisses d’aquest procés, després de l’experiència d’aquesta crisi sanitària, també s’han de recal·librar o matisar».

País capdavanter

Per altra banda, Espot va voler posar en valor el fet que la crisi hagi servit per proporcionar una imatge diferent d’Andorra a l’exterior, deixant de banda la concepció social que relaciona el país amb la venda de tabac i alcohol o amb l’evasió fiscal: «Particularment fora de les nostres fronteres, Andorra ha donat la imatge de ser un país capdavanter, modern i que s’ha anticipat a la crisi sanitària.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT