PUBLICITAT

La Cambra proposa avals públics per a les petites empreses

  • Altres mesures plantejades per incentivar l'activitat són la simplificació dels tràmits i el foment de les rehabilitacions
EVA ARASA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El president de la Cambra, Marc Pantebre, presenta les enquestes de conjuntura econòmica, ahir. Foto: TONY LARA

La Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d'Andorra proposa que el Govern estudiï algun sistema d'avals públics per a les petites empreses i els autònoms, amb l'objectiu de facilitar-los l'accés al crèdit i incentivar, d'aquesta manera, la inversió empresarial. Aquesta és només una de les mesures que el president de l'entitat, Marc Pantebre, va plantejar ahir, després de constatar que l'economia andorrana es troba encara en una situació «desfavorable», tal com corroboren les enquestes de conjuntura corresponents al primer semestre de l'any. Altres propostes passen per simplificar els tràmits administratius i fomentar la rehabilitació d'edificis, en aquest cas per revitalitzar el sector de la construcció. Tot això tenint en compte que la Cambra preveu que l'any vinent segueixi la mateixa «línia d'estancament» que aquest 2010.

En aquesta 27a edició de les enquestes de conjuntura econòmica, la Cambra va enviar més de 1.200 formularis a empreses del país i va rebre al voltant de 400 respostes (34%), de manera que les dades són «vàlides estadísticament», segons va remarcar Pantebre. La conclusió de les enquestes és que «les estadístiques són francament desfavorables, encara que a nivell general, i de manera molt subjectiva, es percep una lleugera millora respecte a l'any passat», aplicable de manera genèrica –amb matisos– als quatre sectors estudiats: indústria, construcció, comerç minorista i hoteleria.

De cara a l'any que ve, la Cambra descarta una millora de la situació, tot i que «cal esperar que l'escenari de progressiva recuperació internacional, malgrat ser vulnerable, ajudi l'economia andorrana a millorar també els seus registres d'activitat», va dir el seu president. És a dir, se seguirà en la línia del que indiquen les enquestes de conjuntura, així com la moderació del ritme de caiguda d'alguns indicadors d'activitat: encara que les dades del Departament d'Estadística indiquen que el nombre de visitants a l'octubre va caure respecte al mateix període de l'any 2009, en paral·lel es va produir una desacceleració de la tendència a la baixa de les importacions (-2,2%) i un increment del consum elèctric (+1,3%) i les matriculacions (+9,4%).

Davant d'aquesta situació, la Cambra proposa un seguit de mesures «encaminades a promoure i enfortir el teixit empresarial, que és l'autèntic motor de la generació d'ocupació i de benestar», amb paraules de Pantebre. Una part d'aquestes accions persegueixen l'objectiu de resoldre els problemes d'accés al finançament i simplificar els tràmits administratius.

De fet, segons els resultats de l'última enquesta de conjuntura, el 27% de les empreses consultades van indicar que tenien problemes de finançament o tresoreria. En aquest sentit, el president de la Cambra va reconèixer que el programa que tira endavant el Govern de préstecs en condicions preferents «ja està ajudant els emprenedors i els projectes de reconversió i innovació». Ara bé, a banda d'aquest programa, l'entitat proposa que s'estudiï la creació d'un sistema d'avals públics, que serveixi perquè les petites empreses i els autònoms puguin sol·licitar els crèdits per tirar endavant les inversions necessàries.

més mesures / A més, la Cambra considera que s'haurien d'estudiar accions de finançament específiques per al sector de la construcció, en la mateixa línia del document que l'Associació de Contractistes va fer arribar al Govern. Pantebre es va sumar a les reivindicacions d'aquesta associació, que reclama que les administracions siguin curoses amb els terminis de pagament als seus proveïdors i que l'Executiu analitzi la possibilitat d'implementar un pla renove –a l'estil espanyol–, però aplicat a la construcció. Es tractaria, doncs, de fomentar la rehabilitació interior i exterior dels edificis, així com la instal·lació de sistemes per a l'estalvi energètic.

Finalment, «la nostra dimensió com a país ens hauria de permetre una simplificació administrativa», va subratllar Pantebre, que també va afegir que cal avançar en el ple desenvolupament de l'administració electrònica.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT