PUBLICITAT

Canvis a la Llei de Banders per equiparar-los a la resta de cossos

La regulació planteja la creació d’un Departament específic

Per Irene Mas Fàbrega

La ministra Calvó i el director dels Banders durant la presentació de la modificació de la Llei
La ministra Calvó i el director dels Banders durant la presentació de la modificació de la Llei | SFGA/CEsteve

El Consell de Ministres va aprovar la modificació de la Llei de Banders que entrarà a tràmit parlamentari durant els propers dies. Amb aquesta acció es pretén, a línies generals, reforçar la identitat del cos i, així, equiperar-los a la resta de cossos especials en determinats aspectes. 


En aquest sentit, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, durant una compareixença ahir al matí, va explicar que fa temps que es treballa per ampliar l’abast d’actuació dels Banders: «L’anterior Llei de protecció del medi natural ja els donava més competències. En aquest sentit, crec que cada vegada ha de prendre més importància perquè la protecció del medi ambient cada vegada és més necessària. Així, reforçarem la seva identitat equiparant-los amb un cos especial com el dels Bombers perquè estaran adscrits directament al ministeri» de Medi Ambient amb la creació del Departament de Banders.


Per altra banda, la modificació de la Llei permetrà agilitzar la gestió de tràmit d’expedients per l’incompliment d’aspectes relacionats amb la tinença de gossos perillosos i els traspassarà la competència total en relació als controls dels mateixos al cos; s’implementarà l’agilització dels procediments sancionadors també en matèria de caça i pesca; s’adaptaran els requisits exigibles per aspirar a una plaça  de membre del cos: per exemple, s’eliminarà el límit de 35 anys d’edat per formar-ne part; es crearà un comitè mèdic per estudiar casos concrets que no puguin desenvolupar la seva feina per motius de salut dins el cos i, finalment, s’implementarà una nova regulació del port d’arma en l’exercici de les funcions del cos. 

Gossos perillosos

L’objectiu referent als mateixos va ser un dels més destacats per part del director del cos i de la ministra Calvó. Els Banders tindran tota la competència per al control dels gossos potencialment perillosos. En aquest sentit, deixaran de compartir el procediment amb el Departament d’Agricultura: «el cos fins ara tenia la competència dels controls sobre el terreny i la gestió dels expedients sancionadors es feia al Departament d’Agricultura». Així, la ministra va considerar que el fet que centralitzin la gestió comportarà «una millora de l’eficiència i un millor control d’aquests animals».

Procediments sancionadors

S’agilitzaran en matèria de pesca, caça i de gossos perillosos les sancions lleus, greus o molt greus. Així, el director dels Banders, Ferran Teixidó, va explicar que les sancions en qüestió són «les de fàcil identificació. Hem buscat la simplificació del procés sancionador perquè ens vam adonar que més del 90% dels atestats que estan pendents es podrien acollir al procés simplificat». El procediment en qüestió és una agilització administrativa que, segons Calvó, «és necessaria perquè permet optimitzar recursos de l’administració pública».

Port d’arma

La modificació de la Llei planteja, també, que es valorin les condicions físiques i psíquiques, així com les mesures a adoptar en cas que un membre del cos no pugui fer ús de l’arma. En aquest sentit, Calvó va expressar que es treballa en el marc regulador que envolta la Llei per a l’ús de les mateixes.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT