PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Reactivació telemàtica de la Cimera Iberoamericana

Es programa una reunió extraordinària amb motiu de la Covid-19

Per El Periòdic

Delegacions de diversos països de la Cimera a Andorra la Vella.
Delegacions de diversos països de la Cimera a Andorra la Vella. | MARICEL BLANCH

La Cimera Iberoamericana reprendrà l’activitat amb les reunions tècniques i ministerials del seu calendari. La crisi sanitària mundial provocada per la Covid-19 ha fet que aquestes trobades, preparatòries de la XXVII Cimera Iberoamericana de Caps d’Estat i de Govern, es duguin a terme de forma telemàtica.

L’organització va considerar que la celebració telemàtica d’aquestes reunions incideix en la voluntat de mantenir la precaució sanitària i la de contenir la despesa d’un sector públic molt afectat per la mateixa situació d’emergència. A més, aquest format també ajuda a la determinació per part d’Andorra d’innovar, i va en consonància amb el lema que el país va escollir pel seu lideratge de la Conferència Iberoamericana: Innovació per al desenvolupament sostenible - Objectiu 2030.

La primera trobada virtual serà el 25 de juny amb la celebració de la Conferència de Directors Iberoamericans de l’Aigua. A més, la pandèmia del coronavirus protagonitzarà una reunió extraordinària d’alt nivell de ciència, tecnologia i innovació contra la Covid-19, que se celebrarà el 30 de juny.

Les setmanes vinents, el Govern durà a terme una ronda de contactes amb els agents nacionals i internacionals implicats en la Cimera per prendre una decisió respecte al format de la reunió dels Caps d’Estat i de Govern dels 22 països de la conferència. Les principals opcions que es barallen són, d’una banda, celebrar-la aquest any de forma telemàtica, o bé posposar-la a la primavera del 2021. Però a efectes del virus, la Secretaria Pro Tempore andorrana està reformulant el calendari oficial de les reunions previstes a la Cimera.

D’aquesta manera, a banda de les dues trobades programades pel 25 i 30 de juny, està prevista la celebració de la 10a Conferència Iberoamericana de ministres de Medi ambient per al 16 de setembre; la 19a Conferència Iberoamericana de ministres d’Administració Pública i Reforma de l’Estat entre els mesos de setembre i octubre; la 27a Conferència Iberoamericana de ministres d’Educació per a l’octubre, i la 4a Reunió de ministres i altes autoritats de Ciència, Tecnologia i Innovació també a l’octubre.

PUBLICITAT
PUBLICITAT