Andorra la Vella
Plaer per tornar a consumir
La reobertura d’establiments del sector comercial i la restauració rep gran afluència d’andorrans des de la primera hora del matí d’ahir
Fa gairebé tres mesos que els comerços, bars i restaurants van abaixar les persianes pensant que les obririen al cap d’un parell de setmanes. Als aparadors s’hi quedava la roba d’hivern que estava a punt de ser canviada per vestits i faldilles més fresques a les portes de l’inici de la primavera.
L’avinguda de Meritxell ahir al matí es va tornar a omplir de persones lluint mascaretes i amb les mans plenes de bosses. A les 10 del matí, ja hi havia compradors impacients a les portes de les botigues. Sobretot, a les grans multinacionals del grup gallec, Inditex, que van tenir cues durant tot el matí. De manera espectacular, la imatge dels carrers plens de gent, cotxes, botigues i cafès oberts va ser la protagonista d’aquest primer dia de juny, que s’ha presentat retornant la vida als carrers d’Andorra de nou.
«Després podem anar a dinar a la pizzeria!» proposa una amiga a l’altra que l’acompanya mentre miren bosses de pell. Feia un moment que havia demanat al dependent que li agafés ell una de les bosses de color gris clar perquè, tot i que l’aparença del retorn a la normalitat sigui l’ordre del dia, la por al contagi o bé, per seguir les mesures de protecció, sembla seguir vigent.
En entrar als establiments, els clients es freguen les mans amb gel hidroalcohòlic. El Fran, que és l’encarregat de Via moda, aclareix que han optat perquè els clients no utilitzin guants, ja que no poden sentir la textura dels teixits i de les fibres de les peces de roba. D’aquesta manera, també eviten que la gent se’ls treguin per tocar-la i controlen la desinfecció de les mans. «Vigilem que es mantingui la higiene, també cada vegada que entra algú als emprovadors». Només n’hi ha oberts la meitat: un sí, un no. Cada vegada que algú hi entra i surt, es torna a desinfectar les mans amb gel, i la roba que no es queden, és posada en quarantena entre 24 i 48 hores després de planxar-la amb vapor a més de 100 graus centígrads. «Ens quedarem sense mans!», riu una dona mentre es frega els dits.
La Tina torna a vendre sandàlies com des que va obrir la primera sabateria fa 40 anys. Ara, en porta sis a un local del carrer Prat de la Creu que, fins al cap de setmana, havia tingut ple de botes i sabates d’hivern a l’espera de tornar a obrir. Els comerços de roba infantil tornen a tenir l’aparador al dia amb roba d’estiu pels menuts que ja no els serveix la de l’any anterior, i a les perfumeries s’hi torna a demanar colònies i cremes hidratants per recuperar la pell corporal. Aquests dies, s’està ressecant més que mai.
Pels carrers deambulen moltes famílies, però també molts grups d’amigues carregades de bosses. Tres senyores de cabell blanc que vesteixen faldilla, passegen bosses de perfumeries Júlia mentre recorden l’esmorzar que s’han pres aquest matí. Es creuen amb tres adolescents amb cabellera llarga que es fotografien amb la càmera interna del mòbil i també porten tres o quatre bosses de roba. Ara, feia dies que no es trobaven i tafanejaven tendències d’aquesta última temporada, entre les quals, enguany, sembla que hi ha les mascaretes.
El cafè del descans
Mentre a les taules de les terrasses dels bars del passeig del riu se serveixen copes de cervesa i xampús als voltants de les 12 del migdia, a les fleques i cafeteries es relaxa el ritme. La Carina ha tornat a servir cafès i infusions a molts dels treballadors de les oficines i empreses situades a prop del Pont de París. «Tenien ganes de baixar a fer el cafè en la mitja horeta que tenen de descans», explicava la jove.
En molts bars també s’ha tornat a servir entrepans a clients habituals, alguns són veïns del barri que poden prescindir de la mascareta mentre consumeixen i xerren amb els companys. A la barra d’un dels establiments es demanen tapes que fan olor des del carrer. De fet, ensumar a fregit a les parròquies centrals ha estat una de les situacions que alguns ja havien oblidat i, que ahir, va tornar a ser possible gràcies a l’afluència de residents andorrans i algun que altre turista francès que va aprofitar per baixar més enllà del Pas de la Casa. Entrant al pàrquing d’un dels centres comercials cèntrics, es feia palesa del tancament de la frontera amb Espanya. Tots els cotxes duien matricula andorrana a excepció d’un parell que eren d’origen danès.
«La gent ha vingut a comprar-se capritxets», deia el Fran tot argumentant que «encara hi ha incertesa amb la situació i tampoc han comprat en grans quantitats». El degoteig de clients a les botigues i als bars és constant i s’espera que es mantingui sense rebrot de Covid-19.