PUBLICITAT

Les autoritats preveuen un gran fluxe de visitants al Pas de la Casa

La cònsol major, Laura Mas, creu que poden venir dilluns al voltant de 18.000 persones

Per Julià Rodríguez

El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell,i la cònsol major d'Encamp, Laura Mas.
El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell,i la cònsol major d'Encamp, Laura Mas.

Un «gran desplaçament» de visitants francesos al Pas de la Casa el proper dia 1 de juny. Aquesta és la previsió que fa el Comú d’Encamp per a dilluns vinent, data a partir de la qual els nacionals del veí del nord podran visitar de nou Andorra després de l’estapa de confinament pel coronavirus. Segons va explicar la cònsol major d’Encamp, Laura Mas,  podrien entrar al voltant de 18.000 visitants, tenint en compte que en un dia festiu, com serà aquest dilluns, acostumen a entrar per la frontera entre 3.500 i 6.000 vehices.
«Esperem que hi hagi un gran fluxe de vehicles», va indicar Mas, que juntament amb el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell,  va donar compte ahir del dispositiu de seguretat que s’ha disposat entre el cos de Policia i el comú encampadà per a tot el mes de juny amb motiu de la reobertura de la frontera amb França. Hi haurà presència policial durant les 24 hores, amb un total de 20 efectius a la frontera i altres 21 al Pas de la Casa, que s’encarregaran de vetllar per l’ordre públic i pel compliment de la distància de seguretat d’un metre i mig entre persones recomana pel ministeri de Salut. Els agents vigilaran també per l’ús de la mascareta i pequè hi hagi una fluïdesa en la circulació de vehicles. Hi haurà patrulles a peu i amb vehicle que estaran distribuïdes a la vila, que s’ha dividit en quatre zones:  entre la Carretera General 2 i l’avinguda Consell General (1), entre l’avinguda d’Encamp i el carrer Major (2),  entre el carrer Sant Jordi, Gasopas i la plaça Coprínceps (zona3) i entre el carrer Catalunya, el carrer Beal i el carrer La solana (zona4).  La intenció és que el efectius policials treballin per binomis, per prevenció i per donar una resposta immediata. 
Pel que fa a la frontera, segons va explicar Rossell, l’objectiu és que l’entrada de vehicles sigui «fluïda», per a la qual cosa s’ha delimitat una zona reservada en la qual es podrà fer el control simultani de fins a 10 vehicles. A més, hi haurà un punt inicial on es triaran els vehicles que podran passar i un altre al qual aniran a parar els que no compleixin els requisits d’entrada. Les gestions es preveuen més ràpides pel que respecta als vehicles francesos, mentre que els que portin persones d’altres nacionalitats seran sotmesos a un control més rigorós, ja que podrien  tenir posteriorment dificultats per retornar a França.
Per la seva banda, el comú d’Encamp ampliarà fins  a 16 els efectius  del cos dels agents de circulació amb torns de 12 hores (de 7 a 19 hores), i mobilizarà també 27 informadors i personal de suport, entre treballadors comunals i voluntaris de la Creu Roja, que s’encarregaran de donar informació i de recordar les mesures sanitàries i de seguretat. Entre les mesures adoptades per la corporació comunal, amb la col·laboració dels establiments comercials, hi ha la prohibició d’exposar mercaderies al carrer i l’establiment d’un sentit únic de circulació a les voreres més estretes. D’altra banda, també s’ha decidit convertir el carrer Major només per a vianants, instal·lar banys públics amb cabines individuals a l’exterior i fixar un sentit únic per a l’accés a la benzinera de Gasopas per ordenar les cues de vehicles. 
El comú ha elaborat també material informatiu sobre les mesures sanitàries a seguir, compost per 5.000 passamans, 60 cartells a la via pública i 600 als establiments, a més de 20 tanques a les sortides dels aparcaments i una pantalla en bucle durant les 24 hores. La cònsol major va indicar també que s’han fet comunicats en mitjans francesos per recordar les mesures de prevenció vigents a Andorra i s’ha reforçat la neteja com si s’estigués en temporada alta.  L’objectiu amb totes aquestes mesures, que segons va indicar Mas poden ser evolutives, és donar «seguretat a totes les persones que ens visitaran, que seran força».  La previsió, segons la cònsol major, és que vingui «força gent», ja que hi ha  molts clients habituals dels comerços que s’han interessat per la data d’obertura. De fet, es calcula que al voltant del cent per cent dels establiments comercials estiguin oberts dilluns. 
Pel que fa als restaurants, s’han estat preparant també aquests últims dies per al reinici de l’activitat dilluns vinent i, segons Mas, «estan molt concienciats amb les mesures que s’han de seguir i són els primers que volen que hi hagi una obertura ordenada». Mas va explicar que el protocol que s’ha elaborat des del comú pretén facilitar l’impuls de l’economia i prioritzar les mesures sanitàries i de protecció dels ciutadans del Pas de la Casa i dels visitants. Segons va subratllar la cònsol major encampadana, s’ha comunicat que la mascareta s’ha de dur, tot i que no hi ha cap norma que obligui a fer-ho i, s’insistirà perquè es porti sobretot dins dels estabiments. En aquest sentit, es facilitarà la venda d’aquest material sanitari a les famàcies de la vila i també els supermercats les podran vendre a les seves portes. «No ens podem arriscar a que tothom vagi sense mascareta», va manifestar Mas, incidint en la necessitat que Andorra sigui un exemple com a país en què s’ha aconseguit controlar la pandèmia. D’altra banda, tant Mas com Rossell van dir que veurien amb bons ulls que el túnel d’Envalira fos gratïts perquè els turistes puguin arribar a altres punts del país. 

A l’espera que Espanya obri la frontera per als turistes de la zona més propera

33 El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria  Rossell, va manifestar ahir, a preguntes dels mitjans de comunicació, que encara no hi ha cap confirmació d’Espanya de si podran venir turistes de la zona sanitària més propera, tal com s’està negociant des del Govern amb les autoritats espanyoles, segons s’han vingut informant durant els últims dies. Rossell va explicar, però, que des de l’Executiu s’està «a l’expectativa» de quina és la evolució que hi ha en aquesta qüestió.  Per aquesta raó, de moment no es preveu que pugui haver un increment dels efectius a la frontera amb Espanya, tot i que es podria procedir a un reforçament policial en cas que fos necessari. Així ho va dir el ministre, donant a entendre que tot i que es destina un volum important d’agents al Pas durant el proper mes de juny, en concret 41 entre els qua hi haurà a la vila i a la duana,  encara hi ha marge dins del cos de Policia perquè es puguin destinar efectius a  la frontera sud. Habitualment a la duana del  Pas hi ha tres efectius i al poble dues patrulles.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT