PUBLICITAT

Dolsa diu que si ells haguessin governat l’Andorra Ultra Trail continuaria a Ordino

La corporació no recupera el 75% del pagament efectuat

Per El Periòdic

El conseller de X'Ordino, Enric Dolsa.
El conseller de X'Ordino, Enric Dolsa.

L’anul·lació de l’Andorra Ultra Trail i, per tant, la respectiva subvenció que el comú d’Ordino donava a l’organització de la cursa va ser un dels temes centrals de la sessió de consell de comú celebrada ahir. Els dos membres de l’oposició, tant Enric Dolsa de X’Ordino, com Sandra Tudó de MovemOrdino, van demanar a la majoria comunal sobre la subvenció d’uns 50.000 que es destinaven a l’organització. En aquest sentit, el cònsol major, Josep Àngel Mortés, va indicar que simplement s’ha procedit a executar el que posava el contracte, i de moment s’ha fet el 75% del pagament i va afegir que el 25% restant no es farà. «Hi havia una clàusula que en cas que s’anul·lés per força major com ha estat, al comú li tocava pagar igualment», va comentar Mortés, qui va remarcar que el tipus de contracte que tenien ells era completament diferent del que tenia Andorra Turisme. 
Tot i així, des de la majoria comunal es van mostrar esperançats en poder recuperar una prova de característiques similars a la parròquia. «Ja hi estem treballant i la idea és que hi hagi una prova de trail a la parròquia d’Ordino» de cara a l’any vinent. Per tant, des de la majoria comunal no es van amagar en mostrar la seva decepció per l’anul·lació de la prova i van assegurar que els hagués agradat continuar. Per part de l’oposició, Tudó va manifestar que era una molt bona cursa però que funcionava molt amb voluntaris. «Penso que s’ha tirat de xantatge emocional i quan es treballa així al final es pot arribar a trencar». Tudó va afegir que esperen que es pugui reconduir una altra prova a la parròquia.
D’altra banda, l’altra oposició es va mostrar molt més crítica amb la majoria, ja que va manifestar que si el seu partit governés, no hagués deixat que la prova marxés d’Ordino.  «Al nostre comú no hauria marxat la Ultra Trail, sinó que s’hagués quedat». En aquest sentit, Dolsa va declarar que no ha vist intenció ni ganes de recuperar la cursa ni per part del comú ni per part del Govern i ara tem «que la cursa pugui canviar de nom i es faci en una altra parròquia».
Una altra de les temàtiques que va ocupar bona part de la sessió, va ser el pressupost del gabinet de cònsols, en especial, en l’apartat de secretaria general, ja que segons va comentar el líder de X’Ordino, «es gastaran gairebé 70.000 euros més que l’any passat», i va manifestar el seu desacord amb aquest augment i amb l’increment del salari del secretari general respecte al de l’any passat si continua fent les mateixes funcions que l’anterior secretària general. En resposta, Mortés va especificar que aquest augment es deu sobretot a la incorporació d’un inspector del comú per un preu de 21.000 euros i per uns assessors externs de dinamització de la parròquia per un cost de 50.000 euros aproximadament. Sobre aquests assessors externs, el cònsol major va manifestar que formen part del projecte de dinamització de la parròquia, però va aclarir que encara no s’han contractat i que donada la situació actual, no se sap quan es podrà fer.
A més, durant la sessió esva aprovar l’acta de l’anterior consell, els acords presos en les juntes de govern i una modificació de l’Ordinació de preus públics per a l’exercici 2020, aquest darrer punt amb el vot negatiu del conseller de l’oposició, Enric Dolsa. Sobre aquest apartat dels preus públics, Dolsa es va mostrar en desacord amb els actuals preus del lloguer de les sales de l’Andorra Congrés Centre d’Ordino (ACCO). Va indicar que està d’acord en cobrar per la utilització de la sala però «trobo que és molt car». 
En resposta, el conseller de Turisme, Esports i Dinamització, Jordi Serracanta, va aclarir que els preus són els mateixos que hi havia en el mandat anterior i que simplement s’ha afegit la possibilitat de llogar la sala la Cortinada per quatre hores «perquè molta gent ens ho demanava».
Quant a la llei que ha fet el Govern sobre la reducció dels salaris dels personals electes, des de l’oposició, Tudó va voler mostrar el seu suport a la majoria per establir una reducció dels salaris i va manifestar  que «des del partit estem a favor de tot el que sigui ajudar al Govern en una situació com la que estem vivint». A més, va recordar que durant la campanya electoral, ja va declarar «que la 13a paga als consellers era una despesa que es podia estalviar». Tot i així, també va indicar que els sous del consistori d’Ordino són dels més baixos que hi ha. En la mateixa línia, la majoria es va mostrar a favor d’aquesta rebaixa i van indicar que es tracta d’una qüestió de corresponsabilitat entre tots. «Encara no sabem el percentatge que serà perquè hem d’acabar de discutir-ho però estarà en la línia del que apliqui el Govern», va declarar Mortés.
Pel que fa a la marxa de Xabier Ajona com a màxim responsable d’Ordino Arcalís, tant des de la majoria com des de l’oposició van agraïr la seva feina, van destacar la seva professionalitat i van afegir que Naturlandia passa a tenir un gran director. Sobre la decisió, Mortés va apel·lar que ha estat purament empresarial i de mutu acord entre les dues parts, i va voler recordar que el comú tan sols té un 24% de les accions de Secnoa. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT