PUBLICITAT

Andorra la Vella

La segona ronda dels tests troben un 8,5% d’habitants immunitzats

En les dues tandes de cribratge s’han realitzat un total de 137.987 proves d’anticossos

Per Lídia López

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa d’ahir a la tarda.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa d’ahir a la tarda. | SFGA / CESTEVE

La segona tanda del cribratge poblacional per la Covid-19 demostra que menys d’un 10% de la població andorrana ha generat anticossos. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va fer ahir un primer avançament de les dades extretes, tenint en compte que la campanya general va finalitzar el passat dimecres.

Les xifres indicaven exactament que un 8,5% de les persones hauria generat anticossos pel virus. Un nombre que era lleugerament superior en el cas dels professionals de la salut, entre els quals s’havia detectat immunitat a un 11,1%. Aquestes dades demostren un lleuger descens respecte de la primera volta, on la immunitat se situava per sobre del 9% entre la població en general i de gairebé el 12% entre els sanitaris.

Un total de 68.326 persones s’havien realitzat el segon test. D’aquestes, 61.326, un 91,46% havien resultat negatives tant en IgG com en IgM. Un 0,95%, és a dir, 637 persones, tenien presència d’únicament d’IgG, mentre que 3.743, un 5,58% de les persones, van demostrar tenir IgM. Finalment, un 1,87% dels testats tenien presència d’IgG i IgM, que suposa 1.254 persones. Aquestes dades sobre les persones testades, sumades a les de la primera volta, es traduïen en què s’havien realitzat un total de 137.987 tests.

Es relaxen la corba i les mesures  

Com que l’evolució epidemiològica segueix en línia descendent, el ministeri titulat per Benazet anirà ampliant les mesures de seguretat a mesura que avancin les setmanes. De moment, el ministre ja va avançar que a partir d’avui es permetrà la trobada de grups de 15 persones si són familiars o properes, i de fins a 10 quan no hi hagi tant contacte entre aquestes. Aquesta xifra respon a la facilitat de localitzar a tothom qui hagi estat en contacte amb un cas per així frenar possibles rebrots.

Aquesta mesura, i l’aclariment sobre la consideració respecte de què és un grup de familiars, va directament vinculada als neguits que va generar el protocol dissenyat per l’obertura de bars i restaurants la setmana vinent. El que sí que ha demanat l’Executiu que es compleixi ineludiblement és el manteniment d’1,5 metres entre taules, que no va convèncer a la Unió Hotelera d’Andorra (UHA). Per l’entitat, el distanciament redueix «considerablement els aforaments» dels locals i suposa que «molts establiments no estimen que sigui operatiu».

Una de les altres mesures que es flexibilitzarà serà el de l’ús de la mascareta a l’exterior, que només serà necessària quan no es pugui mantenir la distància de seguretat. Quan sí serà imprescindible serà per accedir a espais tancats d’ús públic i establiments comercials. En qualsevol cas el ministre, va expressar que confia en el «sentit comú de la gent» de cara al seu ús, tal com han fet fins ara. No obstant això, Benazet es va mostrar optimista i va deixar clar que «no durem per sempre més les mascaretes» i va augurar que «ens les podrem llevar en poques setmanes».

Pel que fa a les dades epidemiològiques, la darrera jornada es va tornar a reduir el nombre de casos actius en dues persones fins als 31. Aquests, es tradueixen en dues noves recuperacions i se situaven en les 681. Entre els actius, s’incloïen set professionals de la salut i un agent dels cossos especials, a més de quatre pacients ingressats a l’Hospital. Finalment, pel que fa als casos totals i les defuncions, les xifres es mantenien intactes en 763 i 51 respectivament.

PUBLICITAT
PUBLICITAT