PUBLICITAT

Andorra la Vella

Andorra té gairebé 200 casos de violència de gènere actius

El confinament ha comportat un augment del 60% de casuístiques noves fins al mes de maig

Per Lídia López

El ministre Víctor Filloy, moments abans d’arrencar la intervenció.
El ministre Víctor Filloy, moments abans d’arrencar la intervenció. | EDUARD COMELLAS

El confinament ha afectat greument la convivència en els nuclis familiars i s’ha traduït en un increment, tant de la casuística global com dels nous successos relatius, en comparació amb l’any passat. Així ho va confirmar el ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, en una compareixença voluntària després de la Comissió Legislativa ahir.

Segons les dades de Filloy, actualment hi ha 197 casos detectats de violència de gènere al Principat. Aquesta xifra, suposa un augment del 30% respecte dels registrats en les mateixes dates l’any passat, que aleshores eren 151. De fet, aquest augment va de la mà d’un increment a la vegada de les noves casuístiques de violència de gènere, que des de l’inici d’any fins  el mes de maig, ha augmentat en 93 casos nous, un 60% més que en el mateix període l’any 2019, quan se’n van comptabilitzar 58. Aquest increment, per al ministre, té un origen directament vinculat a «la situació puntual del confinament i les complicacions que se’n deriven». En aquest sentit, el ministre va recalcar que «des de l’àrea d’igualtat, hem intentat posar a disposició tots els recursos perquè les afectades rebin atenció».

Sobre les accions impulsades, Filloy va explicar que uns dels encerts va ser crear la línia d’atenció a les víctimes mitjançant Whatsapp. «Les entitats ens van fer veure que una persona agredida i que conviu amb el seu agressor, difícilment podria trucar». El ministre va compartir que vuit dones havien recorregut a aquest servei. Sigui com sigui, totes les vies de contacte segueixen el mateix procediment, que consisteix en «quan arriba una alerta, el treballador social que hi ha al darrere determina quina és la necessitat que s’està donant i activa els protocols necessaris». 

No obstant això, s’estan revisant els protocols d’actuació per fer una millor atenció. En aquest sentit, Filloy va avançar que una de les mesures que es vol impulsar és establir un protocol amb els comuns per tal de fer una atenció més propera: «Estem acabant un protocol amb els comuns, perquè són institucions més properes amb la ciutadania i poden detectar casos de forma més efectiva». Pel ministre, amb aquesta implementació es podrien «identificar petites sospites» per així «anticipar-se als perills».

PUBLICITAT
PUBLICITAT