PUBLICITAT

Els hàbits durant el confinament porten a engreixar-se dos quilos

Els més afectats pel canvi de pes són els infants i les persones que tenen 50 anys o més

Per Irene Mas Fàbrega

La dietista Marta Pons
La dietista Marta Pons | El Periòdic

Durant els dos mesos de confinament als que s’ha vist sotmesa la població andorrana degut a la pandèmia de la Covid-19, el sector de la dietètica i de la nutrició ha constatat que la tendència general pel que fa a l’evolució de l’estat físic de les persones, ha estat engreixar-se al voltant de dos quilos, tot i que han atès casos de persones que s’han arribat a engreixar fins a cinc quilos. En aquesta línia, lamenten que la majoria de persones que han guanyat pes durant aquest temps són nens i nenes i persones que ronden els 50 anys, tenint en compte que l’última és una etapa durant la qual és més fàcil guanyar pes.


El fet l’associen amb l’ansietat d’estar tancat a casa però també amb el sedentarisme. Tal com va apuntar la dietista Marta Pons, «el nostre ritme de vida ha parat. Per molt que facis esport a casa, la teva activitat diària ha baixat. Per tant, si tu menges igual o una mica més, és inevitable no guanyar una mica de pes». La recomanació davant d’aquest fet per part del món dietètic és «ajustar l’alimentació a l’activitat física i aprofitar el desconfinament per bellugar-se molt, a banda de reprendre els hàbits alimentaris. Cal que els extres de menjar els limitem a un o dos cops a la setmana, i que estiguin regulats».


Per altra banda, durant l’època en qüestió, també han constatat que «hi ha persones que s’han posat les piles i que han començat a fer esport quan abans no en feien o no en feien gaire». Expliquen que aquest és un perfil de persones que ha aconseguit mantenir el seu pes i, fins i tot, guanyar musculatura. En aquest sentit, expliquen que la major part de les consultes que han rebut durant aquest temps han estat relacionades amb cuidar-se: «La gent es vol cuidar i dins el cuidar-se hi ha el fet de no engreixar-se. L’interès general és menjar bé, estar bé de salut, tenir energia i defenses». 


Gran part d’aquestes persones, segons Marta Pons, es van adonar de la necessitat de cuidar-se després d’un temps de confinament: «Durant els primers dies no vaig atendre a més gent del normal, més aviat menys, perquè la gent pensava que el confinament era provisional i que no s’allargaria tant».


Finalment, expliquen que «hi ha altres coses positives que han sorgit del confinament» i que valoren molt com, per exemple, que s’hagi recuperat l’elaboració de «cuina de tota la vida», que es comparteixin els àpats amb la família i que els més petits de casa hagin pogut ser partícips de l’activitat quotidiana a la cuina.

PUBLICITAT
PUBLICITAT