PUBLICITAT

La Cambra proposa que el Govern avali les petites empreses

  • Pantebre planteja també la llibertat d'horaris comercials i la simplificació de tràmits
  • L'enquesta del primer semestre mostra una situació desfavorable de l'economia
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA


10122010pantebre
El president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, Marc Pantebre, presenta l'enquesta de conjuntura econòmica. Foto: ANA / N. M.
La situació de l'economia andorrana continua sent desfavorable, segons es desprèn de les enquestes de conjuntura econòmica del primer semestre del 2010 presentades aquest dijous al matí pel president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS), Marc Pantebre. La construcció és el sector amb pitjors expectatives, tot i que la situació de la indústria, el comerç i els hotelers tampoc no és positiva. Per millorar-ho, des de la Cambra han proposat algunes mesures d'entre les quals destaca la creació d'avals públics per a les empreses que busquen finançament ja que actualment les entitats bancàries no ofereixen crèdits fàcilment. La llibertat en els horaris comercials, la simplificació dels tràmits administratius, la peatonalització de les avingudes Carlemany i Meritxell i l'obertura econòmica cap a l'exterior han estat altres mesures que s'han presentat com a necessàries per sortir d'aquesta situació.

Dels 1.200 formularis enviats a diversos negocis per la Cambra de Comerç, se n'han contestat més de 400, a partir dels quals s'han elaborat les conclusions de les enquestes de conjuntura econòmica. El comerç, la construcció, l'hostaleria i la indústria es troben en una "situació desfavorable" segons se n'extreu de les respostes obtingudes, però tal com ha explicat Pantebre, es pot entendre que "no estem tan malament com fa un any". Aquests resultats es poden aplicar a tots quatre sectors tot i que el que en surt pitjor parat i encara té males expectatives de futur, és el de la construcció que es veu afectada sobretot per la debilitat de la demanda i per l'increment de les dificultats de finançament o tresoreria. El segment de l'edificació, a més, és el que pateix encara més les conseqüències de la crisi.

El sector de la indústria també es mostra clarament pessimista i la producció ha continuat caient, però a un ritme inferior al que es venia produint des del 2007, i l'increment de les pràctiques d'intrusisme o de competència deslleial han dificultat l'augment de la producció. Aquest obstacle s'afegeix als problemes de liquiditat generats pel retard en el pagament dels clients i a l'augment de la pressió fiscal, segons indiquen les respostes dels negocis consultats.

Pel que fa al comerç, continua patint un mal moment a causa de la disminució de la demanda i les perspectives per al proper semestre anuncien que es mantingui l'empitjorament dels negocis tot i que es faci a un ritme inferior. A més de la debilitat de la demanda, durant el primer semestre de l'any van pujar la pèrdua d'atractiu de la zona i l'augment dels costos d'explotació com a factors que dificulten la millora de la marxa dels negocis. Aquests mateixos motius són els que apunten des del sector hoteler, afegint-hi l'augment de la competència.

Propostes de la Cambra

Per al sector de la construcció les dificultats de finançament són la segona causa dels problemes per executar més volum d'obra, amb un 45% d'empreses afectades, dins les enquestades. És per aquest motiu que una de les propostes que ha subratllat Pantebre és oferir un millor accés al finançament, que inclou com a idea l'oferta d'avals públics per a les empreses. Segons ha explicat, el problema de finançament no són els interessos que s'han de pagar, sinó el fet que moltes empreses ni tan sols poden demanar crèdits perquè les entitats bancàries sol·liciten uns avals dels quals no disposen. Per aquest motiu la Cambra proposa avals públics que donin aquestes facilitats per a les empreses, ja que és un problema que afecta al 27% dels negocis consultats.

Les mesures proposades per la Cambra per ajudar a l'economia estan enfocades en dues línies d'actuació que fan referència a les polítiques de suport empresarial i a la promoció de l'activitat econòmica. A més dels avals públics, les polítiques de suport empresarial haurien d'incloure, segons la Cambra, accions de finançament específiques per a la construcció, a més d'una millora en els terminis que triga l'Administració en pagar als seus proveïdors i d'establir algun pla de renovació per rehabilitar els edificis aplicant mesures d'estalvi energètic i sostenibilitat.

La simplificació administrativa ha estat una qüestió molt demanada en els fòrums econòmics així com l'obertura de l'economia perquè les empreses es puguin expandir a d'altres països i perquè Andorra pugui acollir negocis de l'exterior, i la Cambra les ha ressaltat en aquesta ocasió com a molt necessàries.

Altres qüestions que preocupen a la CCIS, relacionades estrictament amb el comerç, són les restriccions de trànsit a les avingudes Meritxell i Carlemany, que estan promovent des de fa temps i que amb els resultats de consens per part dels comerciants intentaran seguir impulsant. Per aquest motiu, aquest divendres es reuneixen amb els principals implicats per tractar els aspectes tècnics que cal acabar de definir.

Quant als horaris comercials, Pantebre ha recordat el desacord de la Cambra pel que fa a les limitacions establertes pel Govern i ha indicat que 'anem al revés que els països veïns' que van cap a una major llibertat, i 'estem perdent competitivitat' per aquest motiu.

Altres reclamacions que ha fet el president de la Cambra han estat l'aprovació d'un pressupost, ja que assegura que "no ens podem permetre paralitzar-nos perquè els polítics no arriben a una entesa", i és per això que "han de trobar la manera" perquè "ens cal un pressupost per poder funcionar". A més, ha dit que també és necessària l'aprovació d'un marc fiscal que permeti a les empreses una major facilitat per treballar.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT