PUBLICITAT

El registre d'apartaments moblats per a vacances ja supera el miler

  • El 69% dels immobles s'ubica al Pas de la Casa, mentre que tots els inscrits tenen menys de 4 estrelles
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un conjunt d'apartaments al Pas de la Casa, prop de les pistes d'esquí.
Foto: TONY LARA

Un any després de l'entrada en vigor de la creació del Registre d'empreses d'explotació d'apartaments moblats per a vacances, el nombre d'apartaments adherits ja supera el miler. En total, i segons les dades facilitades pel Ministeri de Turisme, n'hi ha comptabilitzats 1.015, que estan explotats per un total de 23 empreses.

D'aquests més d'un miler de registres entrats en un any, és a la localitat del Pas de la Casa on es concentren la majoria dels apartaments. Concretament, i amb 709 empreses registrades, representen el 69% de la totalitat d'allotjaments moblats per a vacances. Andorra la Vella és la segona parròquia que compta amb més apartaments dedicats a acollir turistes durant períodes vacacionals, amb 125. Li segueixen Canillo, amb 103, Encamp, amb 41, i la Massana amb 21. El registre no ha consolidat de moment cap sol·licitud ni d'Escaldes ni de Sant Julià de Lòria.

El fet que en 12 mesos s'hagi aconseguit un registre de 1.000 apartaments s'ha de valorar molt positivament, tenint en compte la reivindicació del sector de la necessitat de regularitzar la situació d'aquest tipus d'allotjaments, a través de l'Associació d'Empreses d'Allotjament Turístic. L'entitat denuncia que hi ha propietaris que no tenen registre de comerç i no paguen les respectives taxes, una situació que cara el client degrada la imatge a l'exterior que es mostra dels apartaments moblats. Amb l'aprovació de la llei i la creació del registre, tot aquell que llogui un immoble per a ús turístic ha de constituir-se en empresa.

Menys de quatre estrelles / El registre d'apartaments moblats és nombrós, però no destaca per una qualificació elevada de la qualitat. Cap dels 1.015 allotjaments censats (16 es troben en fase de classificació) supera les tres estrelles. Cal tenir en compte que l'autoclassificació la fa el propietari de l'apartament sota jurament i amb una posterior verificació de la inspecció de Turisme.

L'opció d'apartaments de quatre estrelles encara no ha estat estrenada. En canvi, la d'una estrella supera els 483 registres, sent la qualificació més majoritària. De dos estrelles n'hi ha 440 i de tres 76.

Paral·lelament a l'aprovació del registre per allotjaments turístics, en el mateix reglament aprovat a principis del mes de desembre de l'any passat també es va aprovar el Reglament de protecció i informació del consumidor i usuari, quant a les característiques i les classificacions dels apartaments moblats per a vacances. Aquesta normativa, però, no ha hagut d'aplicar-se durant aquests 12 mesos, ja que segons va informar el ministeri de Turisme només s'ha rebut una reclamació per escrit sobre un problema amb un apartament moblat. Amb tot, finalment no es va haver d'aplicar cap sanció ni cap inspecció específica a l'establiment autoritzat, ja que la situació és «va resoldre favorablement entre el client i l'empresari», van explicar des del ministeri.

Tarifes superiors als països veïns / D'altra banda, els preus d'aquests apartaments van ser de mitjana superiors als de l'Estat espanyol durant el recent pont de la Puríssima. Segons Rentalia, una empresa espanyola que lloga apartaments per temporades, el preu mitjà per persona i dia al Principat durant la festivitat es va situar en els 34,6 euros. L'empresa té a disposició dels clients un total de 36 immobles a Andorra, repartits sobretot per les zones altes del país. En la comparativa que estableix amb el país veí la diferència és de 12 euros, ja que la mitjana espanyola se situa en els 22 euros per persona i dia.

Fent un desglòs per províncies i regions, els preus andorrans van situar-se en unes mitjanes inferiors als dels apartaments de Madrid (38,1 euros) i per sobre dels de Barcelona (29,4 euros). En canvi, va estar molt per sobre de la província més econòmica, Múrcia, que els ofereix a una mitjana de 14,6 euros per persona i dia.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT