Andorra la Vella
Tests als familiars per entrar a les residències sociosanitàries
Salut vigilarà als col·lectius més vulnerables, com qui estigui en contacte directe amb els turistes
Des de l’inici de la pandèmia sanitària al país, el passat 13 de març, les defuncions als centres sociosanitàris s’han elevat a 27, representant el 52% de les morts. Dada que per al ministre de Salut, Joan Martínez-Benazet, posa de manifest que són sectors de la població que s’han de «protegir especialment». Per això, quan s’engegui l’anomenada normalitat amb restriccions, els familiars de les persones usuàries hauran d’habituar-se a controls exhaustius per poder veure als seus familiars.
També ho faran les persones que treballen en sectors enfocats al turisme i que hauran d’atendre a visitants sense conèixer si han passat la malaltia o no. O els professors, a fi d’evitar que torni a haver-hi un brot en un centre educatiu. Totes aquestes mesures, tal com va explicar ahir el ministre en la comissió legislativa per parlar de la crisi del coronavirus, «no són definitives», i poden anul·lar-se en el moment en què es detecti una situació de risc o un nou brot, com previsiblement apunta Benazet que passarà a la tardor.
L’àrea d’hospitalització del Cedre ha atès a 107 persones. Infraestructura que ha servit per aïllar a la població més vulnerable i que es tornarà a fer servir en un futur. El Cedre destina tres plantes a pacients Covid, siguin actius o convalescents.
Tornada a la normalitat
El doble cribratge permetrà «tornar a la normalitat l’1 de juny», va reafirmar el ministre. La situació estarà acompanyada per un cribratge a «grups poblacionals sentinella» i «l’ús de mascareta, la higiene de mans i mantenir la distància de seguretat».
Reforç de l’UCI
L’arribada dels professionals sanitaris cubans va suposar un reforç del personal sanitari a àrees crítiques, com l’UCI o les residències sociosanitàries. Tres dels professionals han marxat, mentre que la resta tornaran a Cuba entre finals d’aquest mes i finals de juny.
Un cop deixada enrere les situacions crítiques sanitàries, el ministeri de Salut és conscient de la necessitat d’incrementar el personal en aquestes àrees. A més, però, el SAAS treballarà en la formació en ventiladors mecànics a professionals d’altres àrees per, en cas que sigui necessari, puguin fer de reforç.
D’altra banda, i pel que fa a les màquines TMA, donades per l’empresa Grífols, Benazet va assegurar que no havien tingut cap cost i que, a més, podien aconseguir els reactius a preu de cost (18 euros) En contrapartida, les PCR al país valien uns 50 euros i les que es van enviar a Espanya van superar els 90. Les màquines entraran en funcionament dijous o divendres, i permetran seguir amb l’estratègia de fer moltes proves per veure la situació epidemiològica en cada moment. Així, el SAAS podrà dur a terme fins a 2.000 TMA diàries.