PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Benazet veu «impossible» realitzar tests als turistes que entrin al país

El ministre de Salut aposta per monitorar els professionals de l’hostaleria i el comerç

Per Victoria Gómez Pérez

La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, a l’‘stop lab’ de la parròquia, ahir al matí.
La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, a l’‘stop lab’ de la parròquia, ahir al matí. | Comú d\'Andorra la Vella / Tony Lara

A finals del mes passat, els sectors de l’hoteleria i la restauració van demanar realitzar tests d’anticossos a tots els turistes que vulguin entrar al país. Una petició que, d’entrada, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, no va rebutjar. De fet, va assegurar que, gràcies al cribratge poblacional, el Principat té la Covid-19 sota control i, per tant, s’haurà d’idear un model que permeti mantenir el domini quan reobri l’espai Schengen. «Actualment estem estudiant si les proves de PCR es faran a la frontera o els visitants se les hauran de fer al seu país d’origen abans de venir», va informar aleshores Benazet.

Ahir, però, va considerar que «no és possible» i va apostar per realitzar proves TMA (el nou test de Grifols que pròximament s’instal·larà a l’hospital) a totes les persones que estiguin en contacte directe –professionals de l’hoteleria, la restauració i el comerç– amb els turistes per «comprovar si realment suposen un risc». També va reconèixer que existeix la possibilitat de crear una mena de turisme sanitari que converteixi Andorra en un banc de prova als visitants que ho vulguin. «Es pot oferir l’opció, però el que és segur és que les proves no es faran a la frontera», va afirmar Benazet. 

 

Segona volta del cribratge

D’altra banda, ahir també va començar la segona volta dels tests massius a tota la població per conèixer el grau d’immunitat a la Covid-19 en presència de la majoria de cònsols i consellers de cada parròquia. Així, a Andorra la Vella, la cònsol major, Conxita Marsol, va voler-hi ser present des de primera hora del matí i va confiar que continuï l’actitud «participativa, exemplar i cívica dels ciutadans» durant aquesta segona fase. Així mateix, a l’stop lab d’Ordino, la consellera de Movem Ordino, Sandra Tudó, hi era en qualitat de voluntària.

En aquest sentit, el ministre de Salut va convidar tothom a realitzar-se el segon test, especialment aquelles persones que en la primera tanda resultessin negatiu d’IgM i d’IgG. Benazet, a qui no li agrada parlar de «nova normalitat» va insistir que el doble cribratge permetrà «tornar a la normalitat amb mesures de prevenció». Ara bé, va avançar que això no «erradicarà el virus», ja que perquè una pandèmia desaparegui «calen molts anys de vacunació» i, tot i això, «a vegades torna». 

 

Actes multitudinaris

Amb relació a la possibilitat de la reobertura total de l’economia a partir de l’1 de juny, Benazet va declarar que «s’està estudiant» perquè «la nostra màxima preocupació són les reunions multitudinàries». És a dir, malgrat que tots els sectors es reactivin, hi haurà determinats esdeveniments que encara no es podran celebrar, com les festes majors o els actes amb un determinat aforament.

 

Dades sanitàries

Finalment, quant a l’actualització de les dades sanitàries, es manté l’estabilitat dels darrers dies amb 761 casos totals, 86 d’actius dels quals 22 són professionals sanitaris i dos membres dels cossos especials. També hi ha vuit persones hospitalitzades, una l’UCI que requereix ventilació mecànica, i nou positius al Cedre, tres en convalescència. En total s’han curat 624 persones i 51 han perdut la vida. De les proves PCR que s’han realitzat arran del cribratge, s’han detectat 47 casos positius. H

PUBLICITAT
PUBLICITAT