PUBLICITAT

Terceravia insta a investigar l’alt nombre de morts al Cedre

La consellera Carine Montaner considera que si no es fa res el Govern s’exposa a querelles

Per Julià Rodríguez

La consellera general Carine Montaner, a la sessió de control al Govern del Consell General. CONSELL GENERAL-E.C.
La consellera general Carine Montaner, a la sessió de control al Govern del Consell General. CONSELL GENERAL-E.C.

La consellera general de Tercervavia+ Unió Laurediana, Carine Montaner, va demanar ahir al Govern «que investigui el que ha passat» al centre sociosanitari El Cedre, que ha estat un dels espais més afectats per la crisi sanitària originada pel coronavirus. Montaner considera que ha d’haver una actuació de l’executiu en aquest sentit perquè és on s’han registrat més defuncions i, si no ho fa, «s’està exposant a rebre querelles en el futur». 

La majoria del total de 106 pacients ingressats fins ara amb la malaltia provenien d’aquest centre, en concret 53, mentre que 24 estaven a Salita, un a l’Hotel Fènix, dos a Clara Rabassa i un altre al seu domicili. Així ho va indicar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en resposta a una pregunta de la parlamentària laurediana durant la sessió de control al Govern que va celebrar el Consell General. Benazet va explicar també que la letalitat de la malaltia s’ha situat en un 18,7%, un percentatge que, tot i que es pot considrar elevat, està per sota del que hi ha hagut en altres centres de les mateixes característiques de l’estranger, raó per la qual va defensar que s’ha fet una gestió «eficient» i també «s’hi han recuperat més pacients que en altres llocs». 

El titular de Salut va reconèixer que abans que arribés la pandèmia hi havia hagut problemes al Cedre,  a causa de l’enfrontament de persones que s’havia detectat, el que va obligar a la realitzacio d’una auditoria, però va negar que no s’haguessin pres les mesures escaients des del ministeri per evitar contagis. En aquest sentit, el ministre va recordar que hi havia hagut un reforç de personal al centre, que té una plantilla formada per 20 infermeres i 65 auxiliars, a més de les tres coordinadores. L’arribada del coronavirus ha suposat que la plantilla hagi comptat també amb quatre metges cubans, a més dels recursos que li ha anant facilitant el SAAS.

Benazet va voler recordar de nou que el «primer impacte» de la malaltia va recaure en el personal sanitari i, d’aquesta manera, el virus va entrar també al Cedre, motiu pel qual ve reiterar que «no ha estat un problema de gestió». Això sí, el titular de Salut va admetre també, com ha dit en més d’una ocasió en les seves compareixences públiques, que al principi va costar trobar tot el material de protecció necessari. El ministre va desmentir, però, a preguntes de la cosellera general laurediana, que al principi de l’arribada del virus s’hagués dit al personal sanitari que no utilitzés mascaretes,  i en aquest sentit va afirmar que han constatat que hi ha hagut «maniobres d’intoxicació». D’altra banda, en resposta a la consellera del PS Susanna Vela, Benazet va  indicar que inicialment no s’havia pogut fer proves de PCR per l’escassetat de material.  

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT