PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els casos de violència de gènere es tripliquen durant el confinament

En els dos últims mesos, Afers Socials registra 50 sol·licituds, molt per sobre de les 17 del mateix període del 2019

Per Victoria Gómez Pérez, Tatiana Navarro

Dades de violència de gènere durant el confinament.
Dades de violència de gènere durant el confinament. | El Periòdic

Malgrat que encara queda més de mig any per acabar el 2020, el Ministeri d’Afers Socials ja preveu que, arran del confinament, enguany es triplicaran els casos de violència de gènere en comparació amb el 2019. De fet, segons va explicar la cap de l’Àrea de Polítiques d’Igualtat, Mireia Porras, des del 13 març, dia en què va començar oficialment l’emergència sanitària, fins al 13 de maig es van detectar una cinquantena de casos nous, mentre que en el mateix període de l’any passat n’eren 17, és a dir, hi va haver un increment del 294%. 

Així mateix, des de l’1 de gener i fins al 13 de maig, es van atendre 89 casos nous, 37 més que l’any anterior (52). En aquest sentit, Porras va recordar la importància de diferenciar entre casos nous, de prevalença (casos en què fa anys es va obrir un expedient i que es manté un seguiment avui dia) i de retorn (casos que ja s’havien tancat però s’han reobert, o bé perquè la dona ha tornat amb el seu maltractador, o bé perquè ha iniciat una nova relació abusiva). En total, actualment hi ha 197 casos en curs. 

«Si el 2019 vam atendre 327 casos, veient que estem al maig i ja en portem 197, estic convençuda que aquest any n’atendrem el triple», va reflexionar Porras. Tot i això, va reconèixer que cada vegada hi ha més casos perquè hi ha més dones que s’atreveixen a acudir al servei (que no vol dir que denunciïn el seu agressor davant la Policia). «Nosaltres atenem tothom: hagin denunciat o no, estiguin en una relació o no...». I és que una de les finalitats del servei és ajudar les víctimes a detectar el maltractament: «Sovint pensen que es tracta de conflictes de parella normals i quan s’adonen que no, se les anima a deixar la relació», va explicar la cap de l’àrea.

 

Violència econòmica

Segons els experts, totes les relacions abusives comencen de la mateixa manera: amb maltractament psicològic, perquè «és el que permet accedir a altres tipus de maltractament». A partir d’aquí, hi ha el físic, l’econòmic i el sexual, possiblement el més habitual, però el que costa més d’identificar per ser el més difícil de demostrar per part de la víctima i per estar replet de tabús i mites. Pel que fa a la violència econòmica, fins ara, només una petita part de les dones que acudien a Afers Socials necessitaven una prestació. Porras, però, va advertir que amb la crisi que es despendrà de la Covid-19 els casos es multiplicaran. «Ja hem començat a constatar un augment; quasi la meitat de les dones han requerit l’ajut». 

Hi ha diversos tipus de violència econòmica, però el patró comú al país es produeix en l’adquisició de béns. A tall d’exemple, Porras va declarar: «Hi ha dones que estan pagant la lletra del cotxe, mentre que el vehicle està a nom de l’home i és ell qui el té i l’utilitza. Passa el mateix amb l’habitatge: la casa està a nom d’ell, però la hipoteca al d’ella». També hi ha qui és queda el sou de la víctima o qui es gasta els seus estalvis fins a arruïnar-la.

 

Fugir del domicili

Quant als cinc pisos que l’Àrea de Polítiques d’Igualtat té a disposició de les famílies (una dona sola o una dona amb fills), Porras va informar que abans del confinament n’hi havia tres d’ocupats i actualment en són quatre. «En queda un de lliure, però creiem que es podria omplir en qualsevol moment», va avançar. El servei també ofereix pensions o hotels per a les dones que encara tenen dependència del seu abusador, però necessiten fugir del domicili.

Finalment, cal recordar que el telèfon del Servei d’Atenció a les Víctimes de Violència de Gènere és el 181, és gratuït i està disponible les 24 hores els 365 dies de l’any. A més, des de l’inici de la crisi el ministeri va habilitar el WhatsApp 606181 i també es pot escriure un email a [email protected] per demanar ajuda.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT