PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern preveu reobrir el comerç i l’hostaleria parcialment l’1 de juny

Gallardo matisa que dependrà de l’evolució de la corba d’infectats i dels resultats dels tests

Per Victoria Gómez Pérez

Els ministres Eric Jover i Jordi Gallardo durant la roda de premsa d’ahir a la tarda.
Els ministres Eric Jover i Jordi Gallardo durant la roda de premsa d’ahir a la tarda. | SFGA / CEsteve

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va anunciar ahir que, si la corba epidemiològica i els resultats del cribratge massiu a tota la població ho permeten, el comerç, l’hoteleria i la restauració reobriran progressivament la primera quinzena de juny, entrant d’aquesta manera en una nova etapa dins de la fase 3 del desconfinament. «És possible que una part torni a l’activitat, però no és segur, i tampoc hi ha cap data concreta per a la reincorporació total dels treballadors d’aquests sectors», va assenyalar Gallardo, tot puntualitzant que segons com es desenvolupi la tornada de noves activitats dilluns es podrienn implementar noves subfases.

Davant d’aquesta situació, representants del comerç, l’hoteleria i la restauració ja treballen juntament amb la Cambra de Comerç i el Ministeri de Turisme en hipotètics protocols d’aplicació una vegada es produeixi la reobertura definitiva. Malgrat l’afirmació de Gallardo, la presidenta de l’eix comercial de The Shopping Mile, Sònia Yebra, va assegurar a EL PERIÒDIC que [els actors implicats] encara no han rebut cap informació al respecte. El ministre d’Empresa també va anunciar que es preveu pel dia 1 de juny la represa de l’activitat econòmica del comerç al detall i l’engròs, la venda de vehicles de motor, el sector del comerç i altres.

 

Formació en línia

Els que sí que rebran una formació amb les mesures de seguretat que hauran de posar en marxa als seus negocis a partir de la setmana que ve són els representants de les perruqueries, les barberies i els centres d’estètica. Serà avui a les 17.00 hores a través d’un seminari en línia dirigit per membres d’Actua i el Ministeri de Salut. Els detalls del protocol, però, encara no han transcendit, si bé aquest dilluns el cap de Govern, Xavier Espot, va avançar que serà imprescindible demanar cita prèvia i els responsables dels establiments hauran de fer una «desinfecció profunda» una vegada finalitzin cada servei. «Sabem que es tracta de serveis semiessencials, però fins ara no els hem donat el vistiplau de reo- bertura perquè requereixen un con- tacte molt personal», va reconèixer Espot.

 

Fases i subfases

A més de les perruqueries, les barberies i els centres d’estètica, dilluns també tornaran a la feina el sector manufacturer (tabac, activitats gràfiques o fabricació de mobles, per exemple), el de les immobiliàries (per compra-venda i promoció), el de la publicitat i la col·locació de personal, les llars d’infants, les professions sanitàries que només podien atendre urgències (odontologia, fisioteràpia, logopèdia i podologia), les consultes veterinàries i altres activitats de despatx.

En total, seran segons Gallardo, 2.688 noves incorporacions d’assala- riats, més les 618 que restaven en règim de permanència. Totes elles se sumaran als 26.706 treballadors que hi ha actualment i només quedaran pendents 13.060.

Així doncs, Gallardo va recordar que el Govern ha planificat quatre etapes de quinze dies d’interval entre cadascuna d’elles per a la tornada progressiva a la normalitat. La primera fase, va començar el 20 d’abril amb les activitats que faciliten la vida en confinament; la segona, el passat 4 de maig amb activitats que no depenen del turisme (com la construcció, que congrega la majoria de treballadors del país) i la tercera, que s’encetarà dilluns que ve amb la primera subfase de la reincorporació progressiva de les activitats esmentades i, si tot va segons el previst, l’1 de juny s’acabarà amb la segona subfase amb la resta de sectors, liderats pel comerç i la restauració.

 

Nou paquet de crèdits tous per valor de 100 milions

En un altre ordre de coses, Gallardo també va informar que el Govern treballa en un nou paquet de crèdits tous per valor de 100 milions d’euros. Durant l’inici de l’emergència sanitària, l’Executiu ja va en va crear un dedicat a cobrir les despeses de funcionament, tresoreria i proveïdors de les empreses demandants. Segons el ministre Portaveu i de Finances, Eric Jover, «ara aquestes necessitats han canviat i hem creat un nou pa- quet per adaptar les ajudes a les circumstàncies».

PUBLICITAT
PUBLICITAT