PUBLICITAT

72.000 vehicles han entrat al Principat durant el pont de la Puríssima

  • Prop de 24.000 persones van esquiar al Principat les jornades de més afluència del pont, quan hi va haver uns 16.000 visitants a Grandvalira i 8.000 a Vallnord
8958_vallnord
Imatge del sector de les pistes d'esquí de Vallnord. Foto: VALNAORD
El balanç final del pont de la Puríssima clou amb la darrera jornada de sortida de vehicles del Principat, que ha estat aquest dimecres en què 13.000 cotxes han sortit per les dues fronteres, tornant així el Principat a la normalitat, després que durant aquests dies hagin entrat uns 72.000 vehicles. Al llarg del matí s'han ocasionant algunes retencions per sortir del país, però a les tres de la tarda la circulació a Andorra ja s'havia normalitzat, segons ha informat el cap d'àrea de Mobilitat i Seguretat Viària, Jaume Castells. Els turistes provinents d'Andorra, però, han trobat cues des de la Farga de Moles fins a Organyà, que s'han allargat durant tota la jornada.  
72.000 vehicles han entrat al país durant aquests dies de pont, 2.000 més dels que va preveia Mobilitat, segons les primeres xifres provisionals facilitades pel Centre Nacional del Trànsit. D'aquests, el 75% van entrar per la frontera del riu Runer, i l'altre 25% pel Pas de la Casa, i aquest dimecres han acabat de marxar pràcticament tots. Les retencions per sortir del Principat es van produir, sobretot, aquest dimarts, quan 17.000 vehicles van abandonar el país per les dues fronteres, però també dilluns amb 16.000 cotxes que van sortir, mentre que aquest dimecres al matí han acabat de marxar la resta ocasionant algunes retencions al llarg del matí.

El servei de Mobilitat ha patit un dels seus moments de més activitat durant aquests dies, i segons ha informat Castells, haurien atès més de 1.200 trucades al Centre Nacional de Trànsit.

Comerciants i hotelers
La part positiva del pont, però, se l'han endut els comerciants i hotelers, que durant aquest primer tast de la temporada alta al Principat han complert amb les expectatives que tenien. Les pistes d'esquí han millorat els resultats de l'any passat i això vol dir que la neu ha cridat més visitants que al 2009 per aquestes dates. El cònsol menor de Canillo, Enric Casadevall, ha declarat que hi ha hagut més gent de la que prevèiem i ha destacat que per a les estacions "el pont de la Puríssima representa entre un 5% i un 8% de la temporada" i que vist que aquest any "hem d'arribar al 25 d'abril, ens va bé començar amb una mica d'alegria".

Els hotelers, per la seva banda, han pogut mantenir uns preus raonables per a aquestes dates, segons ha informat el portaveu, Antonio Azurmendi, que ha explicat que gràcies a la forta afluència de turistes, i les altes quotes d'ocupació, no s'han vist obligats a baixar els preus i fer grans ofertes, com els passa en altres ocasions. Azurmendi ha indicat que només alguns que "van tenir por de no omplir" van rebaixar els preus, però que en general no ha estat així. Durant les tres primeres jornades, dissabte, diumenge i dilluns l'ocupació hotelera va rondar els màxims pràcticament a tot Andorra, mentre que dimarts van començar a marxar la gent i els hotels van quedar entre el 50 i el 70%.

Azurmendi ha apuntat que les cues han pogut afectar una mica la marxa de visitants, ja que els embussos de dilluns "poden haver influït a que la gent se n'anés". Quant a les parròquies que han mantingut una millor ocupació durant l'última jornada, ha indicat que els establiment de més a prop de pistes són els que han mantingut més habitacions ocupades, tot i que han estat xifres molt similars.

Quant al comerç, des de la Federació d'Associacions de Comerciants, la seva presidenta, Susagna Venable, ha fet una molt bona valoració, indicant que han assolit bons nivells de vendes en general. De cara a la campanya de Nadal ha confiat que aquest pont hagi estat un indicador de com haurà d'anar, perquè es mantinguin els bons resultats durant aquesta temporada.Els dos dominis esquiables del Principat, Vallnord i Grandvalira, han complert les expectatives que tenien per al pont de la Puríssima. Vallnord ha acollit un total de 30.000 esquiadors durant aquests dies festius, amb una mitjana de 8.000 visitants els dies de major afluència, superant en un 20% els resultats de l'any passat. Per la seva banda, Grandvalira ha rebut uns 16.000 esquiadors diaris que han pogut gaudir de prop de 140 quilòmetres esquiables. Les bones condicions de la neu i les baixes temperatures han afavorit els resultats obtinguts, que van ser òptims a les jornades de diumenge i dilluns.

El domini esquiable de Vallnord ha fregat durant aquests dies de festa el 100% d'obertura de les seves pistes, i ha aconseguit un increment del 20% de visitants respecte de l'any passat. 30.000 esquiadors han triat els sectors d'Arcalís, Pal o Arinsal, i en les jornades de més afluència, que van ser les de diumenge i dilluns es van registrar prop de 8.000 visitants diaris.

Aquest pont, el domini de Grandvalira ha acollit una mitjana de 16.000 usuaris cada dia, i aquests han pogut gaudir de prop de 140 quilòmetres esquiables, amb 79 pistes obertes.

Tot i les baixades de les temperatures, Grandvalira manté 76 pistes obertes amb cotes de neu de fins a 50 centímetres, i segons han informat des del domini esquiable, estan treballant a fons per poder mantenir la oferta esquiable de cara al cap de setmana. Les previsions per dissabte i diumenge, però, rebaixen a 26 pistes obertes als sectors d'Encamp, Grau Roig i Pas de la Casa, i a 33 a Canillo, Soldeu i el Tarter, amb cotes d'entre 20 i 50 centímetres de neu.

Vallnord, per la seva banda, preveu mantenir l'obertura de pistes igual que durant el pont, amb el 97% a Arcalís, el 95% a Arinsal i el 90% a Pal, ja que esperen que baixin les temperatures.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT