PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Espot garanteix les bones relacions amb França

Defensa el coprincipat després de demanar ajudes econòmiques

Per Victoria Gómez Pérez

El cap de Govern amb el copríncep francès, Emmanuel Macron.
El cap de Govern amb el copríncep francès, Emmanuel Macron. | Maricel Blanch

Seguint el procediment habitual en les relacions entre Andorra i França, el ministre de Finances, Eric Jover, en nom del Govern, va demanar el mes passat al seu homòleg gal assistència i suport econòmic per pal·liar la crisi derivada de la Covid-19 al Principat. Així mateix, el cap de Govern, Xavier Espot, va escriure un email al representant del copríncep francès, Emmanuel Macron, Patrick Strzoda, amb l’únic objectiu de refermar la petició de Jover. Segons va explicar ahir el mateix Espot, al cap d’uns dies, va rebre una resposta que tenia «coses positives i altres no tan positives» i que «ja sabíem que algunes demandes eren difícils d’obtenir a curt termini».

Tot i això, Espot va celebrar que s’aliviessin possibles solucions, com el suport explícit, tant de França com personalment de Macron, a l’adhesió d’Andorra al Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa. D’aquesta manera, el cap de Govern va treure pit davant la publicació del Diari d’Andorra que afirmava que «França no té diners per ajudar Andorra» i, per tant, no pot actuar com a «prestadora d’última instància» i ni tan sols s’ofereix a «tancar acords per obtenir finançament urgent». 

Espot, visiblement molest amb la publicació, va insistir en la importància de formar part d’un coprincipat i va recordar que França és imprescindible perquè el país sigui membre de diverses entitats monetàries internacionals. Així, va assegurar que les converses amb l’FMI estan «molt ben encarades» i, previsiblement, el Principat s’hi adherirà abans que acabi l’any. També va assegurar que s’està arribant a un acord amb el Consell d’Europa perquè el seu banc, excepcionalment, presti diners a Andorra per cobrir la despesa que suposaran les suspensions temporals dels contractes de treball. «Aquest banc només dona diners a projectes i entitats, no a Estats. Si arribem a un acord, en part, és gràcies al coprincipat», va etzibar Espot. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT