PUBLICITAT

El PS vol un ajut directe per als autònoms des del 14 de març

Una proposicio de llei vol posar fi a l’’’ofec’’ que pateix el col·lectiu

Per Julià Rodríguez

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López. / PS
El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López. / PS

El grup parlamentari socialdemòcrata ha presentat una proposició de llei per posar fi a “l’ofec” que, segons el seu parer, estan patint molts treballadors autònoms que des del 14 de març no poden desenvolupar la seva activitat habitual i tampoc tenen dret a cap tipus d’ajuda directa, però han de mantenir l’estructura empresarial. “No ens podem quedar aturats davant d’aquest ofec que provoca la manca de decisions del Govern pel que fa als autònoms”, va explicar ahir el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López.

La iniciativa, que busca modificar la llei de mesures urgents que va entrar en vigor l’1 de maig, pretén que els treballadors autònoms tinguin una prestació més elevada que els actuals 615 euros. Així, els que cotitzen en base a un cent per cent a la CASS, i també els que o fan en percentatges superiors, tindrien dret a una prestació de 1.283 euros, el que suposa el 60% de la base de cotització, i amb una aplicació que es faria des del 14 de març. Així, en cas que s’acceptés la proposta, els autònoms tindrien dret a percebre 2.028des de mitjans del passat mes de març.

D’altra banda, la proposició de llei dels socialdemòcrates busca també posar fi a la incompatibilitat existent avui dia entre tenir dret a la prestació i acollir-se a la reducció o suspensió de la cotització. Amb relació a aquest punt de la segona llei òmnibus, el propi Govern ha anunciat també que la seva intenció és procedir a aquest canvi a través d’un reglament. Tot i això, López considera que no hi va haver “un error o una omissió” quan es va elaborar el projecte de llei i es va analitzar en comissió, sinó “la voluntat de la majoria” perquè quedés redactada com està, motiu pel qual afirma que ara la modificació “només pot ser legislativa”. La reducció o suspensió de la cotització es podria allargar, a més, si davallada de negoci continua un cop represa l’activitat.

La proposició de llei introdueix també la possibilitat per als autònoms d’acollir-se a una carència de 4 mesos en els préstecs professionals, període que es podrà prorrogar durant 3 mesos més en cas que persisteixi la davallada en l’activitat de l’empresa. Finalment, els socialdemòcrates volen també que la reducció de les quotes de FEDA i Andorra Telecom quedin establertes per llei, i que un cop aquests treballadors per compte propi recuperin l’activitat es puguin beneficiar d’un 50% de bonificació en la tarifa durant uns mesos. López va recalcar que la situació “és molt greu per a un gran nombre d’autònoms”.

Els socialdemòcrates tenen previst també presentar una pregunta urgent per a la sessió de Consell General de dijous en què demanaran al Govern com creu que han pogut mantenir-se els treballadors autònoms sense cap ajut ni ingrés. A més, han tramitat una demanda d’informació per obtenir dades sobre les prestacions d’ajut tramitades pels autònoms mixtos, que són aquells que cotitzen amb la base del 25% i també com a assalariats.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT