PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Benazet afirma que els tests han evitat nous brots de Covid-19

La primera tanda del cribratge encara la recta final amb un gran nombre de persones inscrites

Per Lídia López

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa | SFGA/JAViladot

Les lectures als primers tests immunitaris realitzats al país estan donant una informació de gran valor al Govern d’Andorra. En la roda informativa d’ahir a la tarda, el cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, van compartir els resultats acumulats fins al passat divendres que han permès també prendre noves decisions pel que fa al desconfinament. Però, a banda d’això, també haurien ajudat a donar llum al qual hauria pogut ser un nou focus de contagi en un dels centres sociosanitaris del país.

«No s’ha detectat cap focus, però s’ha donat una situació molt significativa de la societat» va declarar el ministre de Salut. I és que, tal com va explicar el ministre, gràcies als tests d’anticossos es va poder veure que a un centre residencial, del qual no es va fer públic el nom, es van donar diversos usuaris amb IgM. A més, un d’ells va donar positiu en la PCR que se li va realitzar posteriorment i va ser aïllat per evitar una cadena de contagis. D’aquesta manera, Benazet va poder exemplificar com es donen la majoria de contagis del virus: persones que no presenten símptomes però que són portadores, recalcant una vegada més, la importància de sotmetre’s als tests d’immunitat.

En qualsevol cas, el ritme de les proves creix correctament. Segons les dades que van presentar Espot i Benazet ahir, hi ha 66.324 sol·licituds per fer-se el test, de les quals ja s’havien realitzat 56.635. Entrant en detalls, van poder mostrar uns resultats parcials, amb les dades recollides fins al passat divendres, 8 de maig. Fins aquell dia, s’havien realitzat un total de 40.946 tests. D’aquests, més del 90% havia resultat negatiu en la presència d’anticossos, amb 37.241 persones. Les persones restants haurien presentat diversos graus de presència d’IgG, IgM o ambdues immunoglobulines. La xifra més destacable en aquest sentit, per Benazet, estava vinculada a les 2.216 persones que van presentar una IgM positiva, la qual cosa significava que es trobaven en un punt proper a la malaltia o, directament, passant-la tot i no tenir-ne coneixement. «És important haver-les detectat», va ressaltar el ministre.

Estabilitat epidemiològica

Sobre les dades epidemiològiques, es constata la tendència a la baixa de l’afectació de la malaltia. Els casos actius se situen en les 151 persones. D’aquestes, 10 estan hospitalitzades al Nostra Senyora de Meritxell, tres de les quals a l’àrea de cures intensives. També segueixen rebent tractament 19 persones a El Cedre, set de les quals provinents de Salita. Entre aquests positius actius, també s’hi comptabilitzen 31 professionals de la salut i 4 agents dels cossos especials.

En total, 756 persones s’han contagiat per la Covid-19 a Andorra, i ja s’han recuperat 557. Finalment, el nombre de víctimes que s’ha cobrat la malaltia al país és de 48, per tant, es manté sense canvis la xifra. Per Benazet, aquestes dades demostren que hi ha una «bona tendència».

PUBLICITAT
PUBLICITAT