Escaldes-Engordany
Les perruqueries confien reobrir els negocis la setmana que ve
Alguns establiments ja han començat a reservar cites a clients a partir del pròxim 18 de maig
Alguns sectors econòmics no essencials del país comencen a escalfar motors. Després que el Govern tirés endavant els seus plans de cara a l’activació de la fase dos, la tendència a la baixa de les dades epidemiològiques de la Covid-19 fan preveure als comerciants que la fase tres podria entrar en vigor tal com s’havia previst inicialment. I d’entre aquests negocis, el sector de les perruqueries i l’estètica albira amb esperança la possible reincorporació a la feina el dilluns vinent, 18 de maig, tot i que encara no està confirmat.
Segons ha pogut saber EL PERIÒDIC, alguns centres ja han començat a donar cites a la seva clientela habitual a partir de la pròxima setmana. De fet, alguns fins i tot ho estan anunciant als seus perfils de les xarxes socials per tal que arribi al màxim de persones possible. Fonts properes al Govern, però, asseguren que encara no se’ls ha donat cap informació en relació a la data d’obertura i expliquen que oficialment de moment no s’ha pres cap decisió.
Aplicació en fases
Fa unes setmanes, però, l’Executiu va informar que la posada en marxa de la fase tres del desconfinament es farà de forma progressiva segons el grau de necessitat de la ciutadania. Els salons de perruqueria i els centres d’estètica han estat dels més demanats per la població. I és que, a mesures que passaven les setmanes i creixien els cabells, moltes persones veien urgent visitar a la seva perruqueria. Si bé, algunes persones no van poder aguantar l’espera i, davant de la incertesa per la reobertura, van posar solucions més ràpides i van optar per aplicar-se ells mateixos les tisores, o la màquina de rapar en ocasions més dràstiques.
Guia d’actuació
A més d’una oficialització de la reobertura, els centres també estan a l’espera de rebre un protocol definitiu amb les mesures de prevenció i higiene que hauran d’aplicar per tal de treballar amb seguretat. A més de les accions que ja es porten a terme a tots els establiments oberts, el fet de treballar de forma directa i propera amb les persones, fan necessari un sistema encara més estricte. Però, a falta d’una guia andorrana, els professionals del sector es fixen en les mesures que s’han dissenyat a Espanya i França.
Documents de referència
Un dels documents que tenen en compte és la guia elaborada per l’Asociación Nacional de Perfumeria y Cosmética (Stanpa) que també ha utilitzat el Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM). Aquesta guia incorpora, en primer lloc, mesures adreçades a l’equip de treball dels centres, on recomanen mantenir els dos metres de seguretat entre persones, utilitzar sempre la mascareta, els guants i si s’escau, una pantalla de protecció facial de plàstic, a més de tenir disponibles solucions hidroalcòliques al saló. A més, també aconsella utilitzar una roba i calçat diferent a l’espai de treball respecte a la que s’utilitza al carrer, i evitar acudir a la feina si es tenen símptomes i sospites d’estar patint la malaltia. De cara als clients, el document demana atendre les persones amb una reserva de cita prèvia telefònica. També recomana facilitar mascaretes si algú no en porta, utilitzar els elements per a realitzar els serveis, com les capes, una sola vegada, i facilitar als clients bosses individuals on recollir els seus efectes personals mentre rep el servei. A més, s’indica que no es facilitin revistes, premsa o altres objectes que puguin passar d’una persona a una altra. Finalment, la guia també demana tenir una especial cura de la neteja i desinfecció, tant del material com de l’espai, entre clients i en finalitzar l’atenció.