PUBLICITAT

Andorra la Vella

L'hostaleria i el comerç encapçalen les sol·licituds d'ERTOs i reduccions d'horaris

Afecten a un terç i a la meitat dels assalariats dels dos sectors respectivament

Per Tatiana Navarro

El ministre Eric Jover en la roda de premsa vinculada a l'actualització de les dades de la crisi sanitària.
El ministre Eric Jover en la roda de premsa vinculada a l'actualització de les dades de la crisi sanitària. | SFGA/JAVILADOT

Fins a 1.052 empreses del Principat han sol·licitat una Suspensió Temporal de Contracte de Treball, els també coneguts com a ERTOs, o la reducció de jornada dels assalariats, en què demanen que el 76% de les plantilles s'acullin al programa. L'hostaleria, amb 335 empreses sol·licitants que representen el 32% dels establiments, ha estat el sector on més sol·licituds s'han cursat, afectant el 54% de les persones assalariades que hi treballen. El segon lloc en la llista de sectors sol·licitats és per al comerç, amb un 10% de les empreses que representen el 40% del volum total de negocis, afectant el 54% de les persones que s'hi dediquen al Principat. "Les dades demostren que corresponen a empreses grans amb un volum important de treballadors", ha explicat el ministre portaveu i de Finances, Eric Jover, durant la roda de premsa d'actualització de la crisi sanitària.

A més de l'hostaleria i el comerç, altres sectors s'han acollit als ajuts, que busquen "permetre que les empreses puguin mantenir les plantilles" i, a la vegada, "que les persones mantinguin un nivell d'ingressos suficients perquè la qualitat de vida no es vegi afectada", ha apuntat el ministre. Les activitats lligades als serveis prestats a la comunitat han demanat el 12% de les sol·licituds, seguides de les activitats immobiliàries (11%) i els negocis lligats a l'activitat sanitària i veterinària (6,2%). Les altres es troben per sota del 5%, com per exemple el sector de la construcció, que suposa l'1,8% de les demandes. "Això demostra que han pogut tirar endavant", ha remarcat Jover, recordant que una de les demandes del sector per poder obrir a la segona fase era no acollir-se a les mesures.

El ministre Jover ha recordat que en aquest tipus de procediments s'ha aplicat una política de silenci administratiu positiu. Per tant, si en els dies establerts no s'ha donat una resposta, es podran expedir els certificats que reconeguin la nova situació de les persones assalariades.

 

Enquesta ciutadana

L'enquesta promoguda per la Secretaria d'Estat de Participació Ciutadana i Igualtat s'ha tancat amb més de 29.500 participacions. Una "resposta massiva" per a l'Executiu, en la que ha contestat el 45% de la base a la qual estava destinada. En el treball estadístic s'ha fet referència a "com la població està vivint la situació de crisi i entendre millor el tipus d'ajuts que es podrien aplicar", ha dit el ministre. A partir d'ara, serà el CRES l'encarregat de fer un abocament de les dades, analitzar els resultats i presentar-los a l'Executiu i a la ciutadania.

 

Solidaritat

El fons solidari del Govern, creat amb l'objectiu de "proveir de material sanitari i fer programes per a les persones més vulnerables", porta recaptats prop de 2,2 milions d'euros. Jover ha volgut destacar la recaptació de la iniciativa El partit de la teva vida, promogut pel MoraBanc Andorra i que ha recaptat 28.120 euros, i la comparsa Les Miqueles, que ha fet una donació de 950 euros. Diners als quals se suma l'aportació aconseguida a través dels SMS solidaris, que ja acumula més de 58.500 euros.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT