PUBLICITAT

El confinament selectiu s’iniciarà a principis del mes de juny

Els resultats del cribratge massiu serviran per dissenyar la desescalada individual

Per Irene Mas Fàbrega

El ministre de Salut en roda de premsa d’actualització de les dades de la Covid-19
El ministre de Salut en roda de premsa d’actualització de les dades de la Covid-19 | SFGA/CEsteve

Els resultats de la segona ronda de cribratge massiu podrien permetre que el desconfinament de la població andorrana comencés a principis de juny. Així ho va indicar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, a la roda de premsa diària d’actualització de dades de la pandèmia de la Covid-19 al país: «A partir de l’1 de juny podrem prendre decisions respecte al canvi de confinament de la població general». La intenció la va fonamentar sobre el fet que la fotografia d’immunitat de la població «permetrà desgranar a les persones sanes de les que són casos o possibles casos» i, per tant, elaborar un model de desconfinament selectiu. En aquest sentit, Benazet va recordar la importància de fer-se el test d’anticossos i va animar a la població que encara no s’ha apuntat a la iniciativa a fer-ho al·legant que «la informació real pot ajudar a accelerar el procés de desconfinament» i recordant que la informació que se’n desprengui «portarà resultats importants per poder sortir de la situació i per evitar rebrots». En la mateixa línia, el ministre de Salut va explicar que ahir es va arribar a «l’equador» de la primera part de l’estudi d’anticossos i que actualment s’han fet 66.000 sol·licituds per fer-se el test.


Per altra banda, Benazet va valorar que l’estudi d’anticossos és, probablement, «l’operativa més gran que hem fet al país» i va posar en valor a totes les persones que hi tenen un paper actiu. Així, va destacar que la combinació entre el test serològic i la prova PCR que pot recomanar si ho creu convenient el metge de capçalera «pot permetre un diagnòstic més acurat». També va explicar que s’ha fet un estudi d’especificitat i de sensibilitat dels tests que ha determinat que en la detecció de l’IgM té un 96% de fiabilitat, «de les més altes del mercat» i en la detecció de l’IgG un 88%: «té un reconeixement internacional que el valida com a completament fiable».


Futurs cribratges

El ministre de Salut va explicar, també, que s’estan elaborant protocols per dur a terme tests serològics i proves PCR  a col·lectius sensibles i a grups de població general per controlar la pandèmia una vegada la situació estigui més estabilitzada, tenint en compte la possibilitat de repunt en algun moment del futur. No hi ha dates concretes per fer els controls ja que «ho farem quan ho creguem necessari». Va considerar, per altra banda, la possibilitat de prendre estudis sobre l’evolució de la pandèmia «per complementar l’estratègia». Un exemple és el de Jordi Deu, enginyer andorrà que a través d’un mètode matemàtic preveu el final de la primera onada de la pandèmia al país a mitjans de juny.


Resultats més ràpids amb les TMA

L’empresa farmacèutica Grífols farà el donatiu al Govern d’Andorra de dues màquines per desenvolupar proves TMA (Ampliació Mediada per Transcripció) per detectar el virus SARC-CoV-2. Tal com va informar EL PERIÒDIC el dijous passat, es tracta d’una pràctica similar a la prova PCR però que demostra més sensibilitat en la detecció de casos. En aquest sentit, Benazet va recordar que els tests d’aquest tipus «ens ajudarà molt a resoldre les sospites de casos i, en conseqüència, permetrà prevenir, tractar i controlar rebrots sense que el sistema sanitari s’arribi a col·lapsar. Així, va apuntar que «la responsabilitat social i els tests» seran l’estratègia per superar la situació.

PUBLICITAT
PUBLICITAT