PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

FEDA i Andorra Telecom destinen més d’1,5 milions d’euros en ajuts

Se sumen als 31 milions distribuïts del fons de reserves de les dues parapúbliques

Per Tatiana Navarro, Judith Sáez

Els ministres Jordi Torres i Sílvia Calvó durant la roda de premsa d’ahir.
Els ministres Jordi Torres i Sílvia Calvó durant la roda de premsa d’ahir. | SFGA

Els ministres d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, i de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, van anunciar que els descomptes dels ajuts d’Andorra Telecom i FEDA van ascendir a més d’1,5 milions d’euros en els darrers dos mesos. Diners als quals se’ls ha d’afegir  els 31.5 milions transferits als fons del Govern per pal·liar els efectes de la crisi sanitària i econòmica.

Silvia Calvó, recordava que l’organització ha col·laborat en el nou Decret del dia 6. El cost total es ha suposat 760.964,90 euros, a més, de destinar també 10 milions al fons. Pel que fa a les novetats d’aquest nou decret, Calvó emfatitzava que el Govern va optar per prohibir la suspensió del subministrament per impagament així com, per facilitar la tramitació:  «Ara quan una persona sol·liciti ajuda al departament d’Afers Socials, el tràmit es farà per FEDA, la qual aplicarà directament la tramitació de la tarifa bonificada», va informar la presidenta. A més, va reiterar que l’electricitat està garantida i que mai «no es tallarà la llum» a les persones que no puguin pagar la factura. En casos de manca de recursos caldrà contactar amb el departament d’Afers Socials perquè se’n faci càrrec del subministrament, deia l’autoritat. Segons les dades proporcionades per la parapública, s’han registrat un total de 2.610 contractes, 991 durant l’abril, per obtenir un 100% de rebaixa i 779, 232 a l’abril, per obtenir-la del 80%.
Respecte als ajuts a les empreses, FEDA, va recordar que les empreses obligades a tancar podran gaudir de l’ajuda dels descomptes (del 100% les que han aturat la seva activitat absoluta i del 80% les que estan de guàrdia) fins a 15 dies més tard que l’empresa torni a la seva activitat. Tanmateix, si que podran acollir-se a les ajudes de fraccionament o ajornament de la tarifa dels pagaments sense interessos. De moment, s’han rebut 43 i 405 sol·licituds, respectivament.

En la mateixa línia, Andorra Telecom va aportar durant els mesos de març i abril 812.559 euros a través d’ajudes a 5.477 empreses i autònoms. Torres va anunciar que les empreses estarien exemptes de pagar la factura durant el primer mes de reobertura. A 239 negocis no se’ls ha tallat el subministrament, mentre que 186 van demanar
Segons va explicar el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, la Covid-19 «ha accelerat» el conveni que l’empresa de telecomunicacions tenia pendent amb el ministeri d’Afers Socials per donar ajut a les famílies amb una situació de vulnerabilitat. La col·laboració inclou un intercanvi de dades que simplificarà els tràmits, permetent als usuaris anar directament a les oficines d’Afers Socials en comptes de desplaçar-se a la seu comercial de la companyia.

El conveni de col·laboració estableix un 15% de descompte en tots els productes, a més d’un ajut de fins a 40 euros per poder pagar el rebut. Torres va aclarir que cap unitat familiar que rebés l’ajut podria patir un tall en el subministrament de la fibra òptica.

El ministre d’Ordenament Territorial va recordar que durant la crisi sanitària Andorra Telecom no va tallar la connexió a cap client. Per facilitar el confinament, va obrir els canals de televisió de la fibra, va donar accés a internet a estudiants que no en tenien per poder seguir les classes virtuals i va facilitar la connexió als usuaris del Cedre i La Salita. Darrerament també ha donat connexió a 56 punts de control dels Stop Labs. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT