PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Pas de la Casa espera que França els consideri zona verda

Els comerciants volen que els governs dels dos països acordin l’obertura de la frontera abans de juny

Per Judith Sáez

Carrer del Pas de la Casa.
Carrer del Pas de la Casa. | MARICEL BLANCH

Tot està aturat al Pas de la Casa. Com a la resta del Principat, només s’han reactivat alguns sectors com la construcció i han obert alguns comerços, els quals estan patint greument que la frontera amb França romangui tancada. El president de l’associació de comerciants Iniciativa Publicitària, Jean-Jacques Carrié, va dir a EL PERIÒDIC que el sector confiava que «el Govern tingui una bona negociació amb França i que aquesta coincideixi que Andorra és una zona verda».

La República Francesa ha allargat l’estat d’alarma fins al dia 24 de juliol i ha dividit el seu mapa territorial en zones verdes, taronges i vermelles d’acord amb l’afectació que tenen per Covid-19. En aquest sentit, també preparen una desescalada per regions que començarà el dia 11 de maig –entre les quals es troben les més properes a Andorra– que permetrà la reobertura d’establiments que es dediquen a la restauració. D’aquesta manera, Carrié insistia en el fet que obrir aquesta zona limítrofa els podria ajudar «a tenir un estiu el mínim correcte possible» després d’estar un mes i mig aturats, suposant-los «zero ingressos». Des de l’Associació de Veïns i Comerciants també sustenten la possibilitat de tenir «un estiu més o menys normal» si la frontera francoandorrana obra aviat: «Si és al juliol, ho passarem molt malament», constatava el seu president, Òscar Ramon. El sector comercial, d’hostaleria, restauració i turisme assegura que els bons ingressos que estaven tenint aquesta temporada «no compensaran haver estat tancats», encara menys, si poden reobrir però no tenir els visitants habituals: turistes francesos.

Negociacions

Segons va anunciar el ministre d’Interior francès, Christophe Castaner, França mantindrà les fronteres tancades fins al dia 15 de juny. Així, amb una barreja d’incertesa, esperança i por, el Pas de la Casa espera noves notícies del Govern andorrà el qual, de moment, només ha declarat que segueixen les reunions amb els estats veïns en benefici que es consideri Andorra en els seus plans de desconfinament. D’aquesta manera, la ministra Sílvia Calvó, ressaltava també la importància que considerin el Principat un «destí domèstic».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT