Escaldes-Engordany
Grifols dona dues màquines per fer 2.000 proves TMA per dia
Aquesta tècnica té més sensibilitat que les PCR per detectar el coronavirus als pacients
L’empresa multinacional farmacèutica Grifols va desenvolupar una tècnica anomenada TMA (Ampliació Mediada per Transcripció) per detectar el virus SARC-CoV-2. Segons va informar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, es tracta d’una pràctica similar a la PCR però que demostraria més sensibilitat en la detecció de casos, la qual a partir de la setmana vinent també es podrà desenvolupar a Andorra. Grifols donarà dues màquines per desenvolupar-la i que tenen la capacitat d’efectuar un miler de tests al dia, 2.000 en total. A més, també es comptarà amb un dels seus científics que col·laborarà en el disseny de l’estratègia del país.
Des de Salut van assegurar que a la multinacional els «ha cridat l’atenció i el model que s’ha posat en marxa a Andorra i que han volgut col·laborar-hi». De fet, Benazet emfatitzava en el fet que va ser l’empresa la qual va contactar amb l’Executiu perquè estava «entusiasmada amb el model» i «interessada en el doble cribratge». Així mateix, els va transmetre que «volia participar en la nostra estratègia de control i tractament» per ajudar a la comunitat científica. Així, també va assegurar que el conveni s’està tancant i que no contempla cap retribució econòmica per Grifols i va aclarir que els dos equips i els reactius que requereixen es pagaran a preu de cost.
Més eficient
A part d’experimentar una major sensibilitat a l’hora de la detecció de casos de coronavirus a la població, la TMA també permetrà augmentar l’eficiència de la gestió postcribratge al Principat. De fet, aquestes proves aportarien una «capacitat diagnòstica molt ràpida dels malalts que puguin aparèixer en un futur» als quals el Govern preveu fer un estudi de detecció i de contactes per disminuir el risc de contagi i augmentar el control de la pandèmia. «Serà una eina de gran utilitat», va afirmar.
Funcionament
Igual que les proves PCR (Reacció en Cadena de la Polimerasa), que permeten detectar part del material genètic per saber si una persona està infectada de manera simple i rapida, la TMA també requereix una mostra que s’obté de la gola. Tanmateix, aquesta nova pràctica que analitza seqüències d’ARN permet multiplicar la capacitat d’anàlisis, ja que s’analitzen més mostres alhora.
A Espanya
Segons anunciaven alguns mitjans espanyols, la tècnica TMA també s’hauria ofert a l’estat veí, un dels més afectats per la malaltia i amb més nombre de casos total a escala mundial. En concret, l’empresa tindria previst importar un primer milió i mig d’unitats destinades al diagnòstic de pacients, després d’haver importat ja un primer lot per efectuar assajos d’eficàcia el mes passat. Grifols també està en contacte amb altres països europeus com França i el Regne Unit per ampliar la seva capacitat de detecció de coronavirus.