PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’Executiu accepta més de 8.000 ERTOs o reduccions de jornada

Els autònoms podran acollir-se a la vegada a les ajudes del Govern i a les reduccions de les cotitzacions

Per Tatiana Navarro

Els ministres Jover i Benazet durant la roda de premsa d’actualització de les dades sanitàries.
Els ministres Jover i Benazet durant la roda de premsa d’actualització de les dades sanitàries. | SFGA/CEsteve

L’Executiu va acceptar en data d’ahir les sol·licituds de 910 empreses per poder aplicar a les persones que hi treballen la Suspensió Temporal del Contracte de Treball, coneguda com a ERTO, o la reducció de la jornada laboral. Això suposa un total de 8.118 assalariats afectats per les mesures, que signifiquen el 77% de les plantilles.

Del total de sol·licituds, 6.477 representarien suspensions temporals dels contractes, mentre que els 1.641 restants suposarien reduccions de la jornada laboral. Xifres que haurien permès per al ministre portaveu, Eric Jover, «evitar acomiadaments». 

Una roda de premsa en la qual Jover va anunciar un reglament per esvair els dubtes sobre els ajuts que poden rebre els treballadors per compte propi. Tal com va explicar el ministre, la primera llei de mesures urgents contemplava la suspensió de la cotització de la CASS a aquells que haguessin aturat l’activitat i la rebaixa sobre la base del salari mínim per als autònoms que continuessin treballant. 

Amb la segona llei òmnibus, el Consell General va aprovar una prestació econòmica equivalent al salari mínim per al col·lectiu. «Són criteris complementaris», va apuntar Jover, raó per la qual es pot gaudir de les dues prestacions alhora.

 

Transfronterers

Lligat amb la demanda que ERC i EH-Bindu van entrar dimarts al Senat espanyol, i preguntat per les prestacions amb les quals es podien beneficiar els treballadors transfronteres, el ministre Jover va afirmar que aquestes només podien ser de caràcter laboral. Mesures que no inclouen la rebaixa del lloguer, ja que «l’Estat té un àmbit territorial sobre les seves decisions i donem la cobertura que podem».

 

Canvis a la CASS

El Govern va establir que les visites no presencials al metge especialista tenen a partir d’ara un cost de 29 euros, igual que les presencials. Mesura amb una durada limitada, fins que es decreti la fi de la crisi sanitària, i que es pren tenint en compte les recomanacions de reduir l’atenció sanitària presencial per evitar els desplaçaments de la ciutadania i evitar els contagis.

 

Reobertura dels centres escolars

Un comitè interministerial d’experts avaluarà els requisits necessaris per permetre la reobertura de les escoles, format per membres del mateix ministeri, de Salut i de Funció Pública. El resultat de les reunions serà una guia que es compartirà amb les tres línies educatives del país, de manera que les puguin personalitzar per adaptar-se als criteris sanitaris. Mentrestant, també es va decidir anul·lar la tercera quota de l’esport extraescolar o oferir classes virtuals gratuïtes als infants.

 

Mateixos preus al transport escolar

El ministeri d’Educació manté les tarifes per al transport escolar del 2020-2021 al mateix preu que el curs anterior. Les sol·licituds es podran fer a partir del 14 de maig i fins a l’11 de juny telemàticament, permetent als beneficiaris de la beca durant aquest any no haver d’avançar l’import per al nou document. El ministeri també va adjudicar la beca Fullbright a Joel Samper per estudiar el màster en Ciberseguretat de la Universitat de Nova York.

 

Canvis al bàtxelor d’informàtica

L’UdA eliminarà el concepte clàssic d’assignatura en el bàtxelor d’informàtica i introduirà l’ensenyament per competències. Segons va informar la institució, també es reforçaran els continguts sobre videojocs, anàlisi de dades amb tractament de Big Data, intel·ligència artificial, seguretat informàtica o programació de dispositius mòbils. El bàtxelor comptarà amb un semestre complet amb docència íntegra en anglès. 

 

Andorra ratifica el tractat de Medellín

El Principat és el primer país a ratificar el Tractat de transmissió electrònica de sol·licituds de cooperació jurídica internacional. Un text amb l’objectiu de millorar la cooperació jurídica internacional, adaptar-la a les eines tecnològiques i fer més eficients els procediments. El tractat preveu la transmissió segura i en temps real de les comunicacions per a l’assistència legal mútua entre diferents autoritats o facilitar la signatura digital en tràmits internacionals. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT