PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El MoraBanc Andorra marca el camí a seguir a la Lliga Endesa

Els clubs de l’ACB es reuneixen telemàticament per aclarir els dubtes amb relació al protocol d’entrenament

Per Albert Ortega

Sessió de tir de Clevin Hannah en el primer entrenament durant la crisi sanitària.
Sessió de tir de Clevin Hannah en el primer entrenament durant la crisi sanitària. | MoraBanc Andorra

El temps avança mentre els equips que conformen la Lliga Endesa tracten de perfilar la tornada als entrenaments amb l’objectiu de finalitzar una competició que té com a data límit el 31 de maig, per decidir si es disputa la fase final, i el 10 de juliol, com a molt estirar, per tancar la temporada.

En aquest sentit, cal recordar que els clubs de l’ACB i la competició es van fixar un termini mínim de tres setmanes de preparació abans de tornar a engegar la maquinària de la competició, però fins al moment, dels 12 equips que haurien de disputar la fase final, només el MoraBanc Andorra i el València Bàsket van obrir ahir les portes dels seus pavellons esportius per dur a terme els primers contactes amb la pilota.

Barça i Reial Madrid tenen planejat començar a realitzar entrenaments individuals dilluns o dimarts que ve

D’altra banda, el San Pablo Burgos es va exercitar a l’aire lliure mentre la resta d’equips continua sotmetent-se als tests anticossos i preparant-se als seus domicilis. Tanmateix, els clubs més grans de la competició com Barça o Reial Madrid no es volen precipitar i planegen tornar a entrenar la setmana que ve. «El dilluns començaran els entrenaments de forma individualitzada.

El cap de setmana, els jugadors passaran les diverses proves mèdiques per observar el seu estat general» va indicar el director de la secció de bàsquet del Reial Madrid, Juan Carlos Sánchez. Per últim, Sánchez va afegir que «la idea és que cada jugador s’entreni en una pista i hi hagi quatre torns».

Per la seva part, el tècnic del Barça, Svetislav Pesic, va revelar dilluns que «cada dia analitzem la situació amb els entrenadors i preparem a poc a poc els entrenaments. Espero poder tornar el pròxim dilluns o dimarts als entrenaments individuals». Un camí que també seguirà el tercer classificat de la lliga: el Casademont Saragossa.

Els punts polèmics

Així, ahir els representants de les entitats de la Lliga Endesa  i l’ACB es van reunir telemàticament per definir els punts i contestar les preguntes en relació amb un protocol sanitari de tornada als entrenaments «ple de dubtes i contradiccions», segons va expressar dilluns l’Associació de Basquetbolistes Professionals que representa als esportistes.

Per tant, el sindicat va demanar una explicació més pautada sobre els entrenaments a les instal·lacions i si s’han de reforçar els controls mèdics. A més, també va exposar que «no queda clar el procediment en cas de detectar un positiu entre la plantilla».

A continuació, va reclamar la rectificació del punt on s’afirma que no es pot compartir equipament esportiu. Per últim, l’organisme es va mostrar molt crític amb les fases de desescalada quant a confinar els esportistes a les seves habitacions es refereix, ja que «és excessiva i desproporcionada» i el requisit és complir la distància  de dos metres.

El protocol, a fons

El diari SPORT va poder accedir al protocol elaborat per l’Associació Espanyola de Metges del Bàsquet on es detalla pautadament els procediments a seguir en la fase de desescalada pels clubs de la Lliga Endesa. D’aquesta manera, el document indica que tots els jugadors «susceptibles de situació immunològica desconeguda» haurien de realitzar-se els tests anticossos el dia que decideixi el doctor del club encarregat.

Els esportistes que passin els tests, podran reprendre els entrenaments i incorporar-se el dia fixat. Els que no siguin considerats com a aptes, no podran incorporar-se a la dinàmica i hauran de seguir estrictament les indicacions dels metges.

A més a més, en els dies previs al primer entrenament, es farà un test ràpid a tots els implicats (tècnics, entrenadors, preparadors físics i jugadors) i qui no els superi, haurà de tornar a passar un nou test de PCR.

Una vegada s’inicien tots els entrenaments, el document estableix que tots els implicats hauran de dur a terme l’autoavaluació i control de temperatura abans de desplaçar-se al centre d’entrenament. Per últim, el text també detalla que els implicats en l’acció esportiva s’hauran de realitzar els tests cada dos o tres dies.

PUBLICITAT
PUBLICITAT