PUBLICITAT

La fase 3 es definirà d’acord amb els resultats del primer cribatge

Considerar el grau d’immunització permetria un desconfinament segons el resultat personal

Per Irene Mas Fàbrega

El ministre de Salut i Cristina Royo en roda de premsa d'actualització de dades de la Covid-19
El ministre de Salut i Cristina Royo en roda de premsa d'actualització de dades de la Covid-19 | SFGA/JAViladot

La fase 3 d’aplicació de mesures de relaxament del confinament es definirà, al llarg dels propers 13 dies, tenint en compte la corba epidemiològica però també s’ajustarà als resultats del cribratge massiu de la població que s’està duent a terme aquests dies amb la intenció de calcular el grau d’immunització ciutadana al país. Així ho va fer saber ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en roda de premsa d’actualització de dades de la Covid-19 al país: «Tenim la fase 3 que no acaba d’estar definida però que s’anirà ajustant als resultats del cribratge». En aquest sentit, va recordar que els resultats del mateix podran definir, per exemple, un tipus de desconfinament segons la immunització de les persones. 


En la mateixa línia, la doctora Cristina Royo, que forma part de l’equip tècnic de la operativa dels tests massius, va recordar que «l’objectiu de l’«screening» és la detecció de les persones que han presentat o poden estar presentant la infecció». També va explicar que l’equip tècnic en qüestió, el ministeri de Sanitat i el Col·legi de Metges han determinat que el metge referent de les persones que presentin una IGM positiva  «tindrà un gran paper en la interpretació dels resultats». En aquest sentit, serà l’encarregat d’analitzar factors com la simptomatologia, els contactes de la persona o la clínica prèvia, que seran determinants per decidir si cal fer una prova PCR a la persona per confirmar la infecció, o no. En tot cas, si una persona presenta una IGM positiva haurà de passar a aïllament domiciliari preventiu fins que el metge li faci el diagnòstic i determini els passos que cal que segueixi a partir dels resultats. 

Comunicació de resultats

Benazet va explicar que hi ha hagut un alentiment en la transferència dels resultats de les proves a les persones que ja se les han fet, que ahir eren més de 13.000. El ministre de Salut va destacar que es tracta d’una «operativa enorme i molt complexa» i que s’han presentat problemes relacionats amb el registre de dades. Tot i així, va assegurar que «tot s’ha arreglat i les persones que no hagin rebut els resultats, els rebran aviat».Si la persona no és sospitosa d’haver passat la malaltia o de estar-la passant, simplement se li facilitaran els resultats i se li recordarà la data de la segona prova. Igualment, va remarcar que si el resultat del test indica que la persona és un possible cas perquè presenta una IGM positiva, «se’l contacta ràpidament i se li demana que procedeixi a contactar amb el seu metge». 

Persones sense cita

Benazet va informar que a partir d’avui es citarà a les persones a qui encara no s’ha trucat per fer-se la prova. En aquest sentit, també va traslladar un missatge als fronterers explicant que «el Govern els contactarà durant els propers dies i els indicarà el procediment. El cribatge se’ls farà a la caserna de Bombers».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT