PUBLICITAT

La construcció torna a la feina seguint el protocol de seguretat

Les empreses l’apliquen per evitar l’expansió del virus entre els treballadors als espais laborals

Per Irene Mas Fàbrega

Operaris treballant en una obra, ahir.
Operaris treballant en una obra, ahir. | Maricel Blanch

El sector de la construcció va reprendre l’activitat ahir d’acord amb la segona llei de mesures de reactivació econòmica aprovades pel Govern recentment en el context de la crisi sanitària de la Covid-19. En aquest sentit, aproximadament 2.700 assalariats han tornat a la feina. 


La gerent de l’Associació de Contractistes d’Obra d’Andorra (Acoda), Mònica Dalmau, en declaracions a EL PERIÒDIC es va mostrar satisfeta amb la represa de l’activitat i va donar importància al fet que «per una banda, ens havíem informat previament i vam preparar un protocol per estar preparats una vegada es reactivés l’activitat, i a més a més moltes empreses ens han fet saber que abans de començar a treballar han reunit els professionals per explicar-los el protocol per tal que la gent pogués començar a aplicar les mesures que s’hi engloben; i per altra banda hem començat bé en el sentit que hem complert amb l’objectiu que tothom comptés amb material de protecció sanitària individual: mascaretes, guants, gel desinfectant, la importància de mantenir la distància de seguretat, etc.». 


En aquest sentit, gairebé totes les obres que tenen lloc a Andorra la Vella han penjat un cartell a l’entrada de les mateixes que té format d’infografia i que indica les mesures de seguretat que recull el protocol així com assenyala el material associat. Dalmau va afegir, en la mateixa línia, que la informació continguda al protocol i la proposta d’aplicació de la mateixa per part dels treballadors va tenir «molt bona rebuda i la gent ha començat a treballar molt conscienciada».

Incorporació segons l’obra

La gerent de l’Acoda va explicar, també, que la incorporació dels treballadors en la seva totalitat va variar segons el tipus d’obra on els mateixos treballin. En aquest sentit, va explicar que «la part d’obra del sector de la construcció conté moltes variants. No és el mateix una excavació, que normalment es desenvolupa en una superfície gran i hi treballen menys persones, que una reforma interior d’un immoble que pot suposar que molta gent es trobi a una mateixa planta. Davant aquest fet, cada empresa ha hagut de planificar de nou i reorganitzar cada obra per tal de complir amb els paràmetres exigits pel protocol de prevenció del contagi. Per exemple, la gent s’ha hagut d’organitzar per torns, hi ha empreses que han començat la seva activitat amb horaris intensius, a alguns torns segurament s’ha hagut de distribuir o esglaonar els treballadors per evitar acumulacions de massa gent al mateix lloc, etc.». 


Dalmau va afegir que la voluntat de l’Associació era que els treballadors reprenguessin l’activitat de nou, que «mica en mica» s’incorporessin als seus llocs de treball i que s’apliqués la nova planificació del tipus de feina tenint en compte les mesures de seguretat sanitàries recomanades. 

Recuperació del sector

Segons alguns dels treballadors de les obres que es desenvolupen actualment a Andorra la Vella, el sector de la construcció, «de la mateixa manera que la resta de sectors que han aturat la seva activitat completament», tardarà un temps a recuperar la «llarga inactivitat». Els constructors consideren que, com a mínim, «faran falta dues setmanes per tornar a la normalitat i moltes més per recuperar el temps perdut».

PUBLICITAT
PUBLICITAT