PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El 8,36% de la població genera anticossos contra el coronavirus

El personal sanitari que ha passat o pateix la Covid-19 correspon al 12,21% del total

Per Judith Sáez

Voluntaris fent proves a residents el primer dia de cribratge.
Voluntaris fent proves a residents el primer dia de cribratge. | Maricel Blanch

Salut va confirmar que ja s’han sotmès 11.000 persones als tests massius d’anticossos. D’aquests, 1.210 són personal sanitari. Sense voler entrar en detalls i amb molta cautela però, el ministre Joan Martinez Benazet, va constatar que un 8,36% de la població «ha passat o ha tingut contacte [amb la Covid-19] i han fet immunitat enfront de la malaltia». La xifra entre el personal sanitari és del 12,21%. Davant d’aquests primers percentatges, d’ahir a les 17.00 hores, el titular de sanitat va aclarir que «pel nostre model social i turístic» estimaven tenir un nivell d’afectació en els anticossos i el grau d’immunitat superior al d’Islàndia, situat al voltant del 10%. Un escenari amb dues estratègies possibles: per una banda, que tota la població pateixi la malaltia i s’immunitzi, o bé; per altra, retardar el seu contagi fins que els informes mèdics i les mesures per lluitar contra el virus estiguin més avançades.

En aquest sentit, des del Govern també veuen el cribratge com una oportunitat per la comunitat científica que estudia la pandèmia. Confien en el fet que els resultats epidemiològics ajudin a controlar i gestionar millor la crisi sanitària, així com que situïn Andorra en el mapa internacional «com un país petit que sap fer bé les coses i doni garanties de seguretat», deia Benazet, tot atribuint al país la qualitat «Covid-free».

Primer dia de cribratge

Tant des del departament de Salut com des de Protecció Civil asseguren que la primera jornada de tests massius d’antícossos a la ciutadania es va desenvolupar amb normalitat. De fet, el ministre Benazet precisava que els «Stop Labs funcionen perfectament» i va agrair la tasca desenvolupada per part dels comuns, els voluntaris i la Creu Roja que seguiran operant en les setmanes vinents. De moment, hi ha inscrites un total de 64.000 persones per fer-se els tests d’anticossos, mentre l’Executiu espera establir progressivament el pla de desconfinament de població. Hi ha previst que les persones que es determinin com a casos actius agafin la baixa laboral, es tractin i s’aïllin, també els seus contactes, per no transmetre la malaltia a la resta de població que podrà restablir certa normalitat mantenint les mesures de seguretat. Els resultats de les proves es comunicaran via telefònica o es podran consultar a través d’una plataforma virtual.

Rebrot

Alguns epidemiològics tenen por de possibles rebrots de la malaltia, mentre d’altres consideren un final amb una corba neutra. Benazet també defensa les hipòtesis que «la Covid-19 no acaba aquí i que es produiran més brots» de la malaltia i reiterava la necessitat de ser responsables i seguir les mesures. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT