PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El coronavirus gairebé acaba amb el contraban al Pas de la Casa

Els controls policials eviten el desplaçament de mercaderies

Per Tatiana Navarro

Control a la frontera del Pas de la Casa.
Control a la frontera del Pas de la Casa. | MARICEL BLANCH

Les restriccions en la mobilitat i el cessament de les activitats econòmiques ha afectat indirectament a la pràctica del contraban de tabac, que ha tingut una «caiguda absoluta», esdevenint una tasca «gairebé inexistent», explica el director general del departament de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa.

Les persones que es dediquen al transport del tabac ja no s’atreveixen a moure’s per les carreteres franceses, donat que els controls de la Gendarmerie fins a Toulouse o Perpignan són constants a causa de l’estat d’alarma gal.

Una situació que es veurà reflectida en el balanç d’actuacions d’enguany, amb una davallada de les actuacions per part del cos de Duanes. Des de Tributs i Fronteres, però, preveuen que la xifra de decomisos torni a augmentar un cop controlada la infecció i quan comencin a restablir-se les activitats turístiques.

Tot això quan fa un any de l’entrada en vigor del conveni de cooperació amb l’estat francès, que ha comportat «una cooperació constant i intercanvis d’informació recurrents», afirma Hinojosa. El treball conjunt de la policia francesa i la duana andorrana ha fet augmentar el nombre de decomisos, resultat que ha fet que, segons Hinojosa, «les dues parts estiguessin contentes».

Les mesures de confinament a banda i banda de la frontera del Pas de la Casa van fer anul·lar la reunió bilateral entre Andorra i França per tractar l’assumpte del contraban, però Hinojosa confia a poder dur-la a terme com més aviat millor.

PUBLICITAT
PUBLICITAT