Andorra la Vella
Andorra s’anunciarà com un país ‘Covid free’ per atraure al turisme
Espot confia que «el valor reputacional» del Principat serveixi d’atracció per a l’arribada de visitants
Les mesures de confinament i la posada en marxa de les proves d’anticossos a tota la població són per a l’Executiu essencials per treballar a fer d’Andorra un país Covid free. Així ho va explicar ahir el Cap de Govern, Xavier Espot, que va insistir en la idea per atraure el turisme un cop s’aixequin les restriccions de mobilitat.
«Hem d’apostar pel valor reputacional», va incidir el Cap de Govern, que també va afirmar que encara no s’ha plantejat la possibilitat d’obligar als visitants dels països veïns a fer-se la prova per passar la frontera. «És una decisió que encara no s’ha debatut», va explicar, tot afegint que l’Executiu treballa a adoptar «solucions ponderades i equilibrades», i no només «solucions extremistes que satisfacin a una part dels defensors o dels detractors d’una teoria».
L’ambaixador espanyol, Àngel Ros, va confiar en la voluntat de l’estat veí de mantenir la singularitat del Principat, com ja va fer en els dos decrets fronterers publicats i com ahir va fer França. Ros va assegurar que fa pocs dies va transmetre a la seva administració «la voluntat del Govern que el Principat figuri dins la zona de mobilitat espanyola», Amb tot, va voler matisar que «Espanya mai obrirà fronteres de manera unilateral, sinó de manera coordinada amb els altres» quan hi hagi un acord comú a la Unió Europea.
Stop Labs
Les proves massives d’anticossos van començar ahir amb un 10% menys de voluntaris, els quals van donar positiu aquest cap de setmana, en el moment en què s’ultimaven els detalls als Stop Labs d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany per començar amb els procediments. «És el que ens intuíem», va explicar el director de la Fundació Actuatech i coordinador de l’operatiu, Marc Pons, donat que, en tant que corresponien a professionals sanitaris i a voluntaris, «són els que estaven més exposats».
Els tests serviran per conèixer el percentatge de la població que ha estat exposada a la malaltia i que, per tant, ha generat anticossos. D’una forma inicial, es calcula que les xifres oscil·laran per sobre del 10%. «Però és pura especulació», apunta Pons, i és possible que les percepcions «puguin variar en els pròxims dies». En total, s’han establert 59 punts de control arreu del territori, coordinats des de la central d’operacions situada a l’aparcament comunal d’Andorra la Vella, l’Stop Lab amb més capacitat.
Les primeres obres de l’«operatiu sense precedents», com el va definir Pons, van transcórrer amb normalitat. Les proves del cap de setmana van permetre establir «petits canvis poc significatius». Són els comuns els que estan establint els horaris i organitzant les citacions. «Hem vist que els tempos van prou bé i és possible que s’incrementi la freqüència», va afirmar el director de la Fundació ActuaTech. Per aquest motiu, i per tenir marge després de veure el desenvolupament dels primers dies, els comuns han aturat temporalment les cites.
En arribar a l’Stop Lab, el ciutadà passa un primer control, on se li dona un nombre aleatori, que serà el que l’identificarà amb els resultats, preservant així el dret a la confidencialitat. Tot seguit, es dirigeix a un dels punts, li fan la prova i marxa a casa. La informació del test es trasllada al ministeri de Salut, que és qui informarà dels resultats, donant prioritat als positius. Val a dir que les proves tenen una validesa de quinze menuts i no poden sortir del recinte.
Inscripcions
Segons les darreres xifres actualitzades, fins a 64.000 persones s’han inscrit a través del formulari de Govern o trucant als comuns. Una mostra «fiable per extreure conclusions», va apuntar el Cap de Govern, Xavier Espot. La base poblacional restant inclou a les persones no residents que van decidir passar el confinament al país, però també a les persones temporeres. Els darrers estan sent trucats des del Govern i passaran el test d’anticossos a l’operatiu instal·lat a l’edifici de Bombers, localitzat a Santa Coloma.