PUBLICITAT

Els assalariats afectats per sol·licituds d'ERTOs i reducció de jornada són ja 5.260

Les empreses que fins ara han presentat sol·licituds per acollir-se a aquestes mesures sumen 489

Per Julià Rodríguez

El ministre portaveu, Eric Jover, poc abans de l'inici de la roda de premsa d'avui. / SFGA
El ministre portaveu, Eric Jover, poc abans de l'inici de la roda de premsa d'avui. / SFGA

El nombre de sol·licituds presentades per poder-se acollir a la Suspensió Temporal del Contracte de Treball (STCT) i a la Reducció de Jornada Laboral (RJL) ascendia ja a dos quarts de cinc de la tarda a 489, amb un total de 5.260 assalariats afectats, és a dir 869 més dels comptabilitzats durant la jornada anterior. Així ho ha explicat el ministre portaveu, Eric Jover,  que ha indicat també que els afectats per les STCT són de moment 4.362 treballadors, mentre que hi ha altres 898 als quals se’ls aplicarà una RJL. D’altra banda, segons ha informat el ministre, generalment les empreses no estan aplicant aquestes dues figures de manera global a les seves plantilles, sinó que es calcula que un 20% dels treballadors continuaran en actiu, mentre que el 80% restant es veurà afectat.

La segona llei òmnibus aprovada per fer front a la crisi econòmica derivada de la pandèmia pel coronavirus va entrar en vigor el passat 1 de maig, i des d’aleshores les empreses i els autònoms poden realitzar les seves sol·licituds de STCT i RJL. El ministre portaveu ha manifestat, però, que encara caldrà esperar uns dies per poder fer una valoració de la xifra de demandes que s’estan presentant, tot i que sí que ha admès que l’executiu pensa que encara hi haurà  “més empreses i autònoms” que s’acabaran acollint a les mesures. “Ara és massa aviat per fer una valoració”, ha dit.

A més, Jover ha insistit de nou que l’objectiu que es persegueix és minimitzar el nombre d’acomiadaments i, per tant, “protegir els assalariats”, al temps que ha recordat que aquests també es poden beneficiar de la reducció d’un 20% en el lloguer de l’habitatge i de la carència a la hipoteca perquè el seu poder adquisitiu no baixi molt.  La voluntat de l’executiu es tramitar les sol·licituds de les empreses amb a màxima celeritat possible i respondre a les mateixes en un termini de cinc dies, tal com està estipulat, tot i que si no es fa s’entén que s’aplica el silenci administratiu positiu. “Es treballa molt activament per poder donar resposta quant abans millor” ha afirmat Jover a preguntes dels mitjans de comunicació.

En relació a les queixes expressades per alguns treballadors a l’USDA sobre el fet que el càlcul del salari resultant que cobraran en una situació de STCT o RJL es faci sobre el salari base i no sobre el que realment estaven percebent, el ministre ha dit que és el que preveu la llei. “La base és el salari fix”, va assenyalar. Jover ha avisat també que el servei d’Inspecció de Treball serà “especialment dur” si es detecta que alguna empresa està cometent algun tipus de “frau” amb relació al que determina la llei. Pel que fa a la guarda d’infants que ja està en funcionament, Jover ha explicat que el nombre de places passarà dilluns, amb l’obertura de noves activitats econòmiques, de les actuals 20 a 40 i que els professionals han fet una valoració “molt positiva” del servei.

El ministre portaveu també ha informat avui de l’evolució del fons solidari, que suma ja més de 2.080.000 euros. Els treballadors d’Andorra Telecom han contribuït amb una aportació de 7.105 euros, mentre que a través dels SMS amb la paraula ajuda al telèfon 828 s’han recaptat ja més de 28.600 euros. El fons està destinat a l’adquisició de material sanitari i a les despeses per ajudar els col·lectius més vulnerables en aquesta crisi sanitària i econòmica.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT