PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El CSD publica el protocol de retorn als entrenaments i la competició

Sánchez assegura que "veurem el bàsquet abans per la televisió que en directe"

Per El Periòdic

La presidenta del Consejo Superior de Deportes, Irene Lozano.
La presidenta del Consejo Superior de Deportes, Irene Lozano. | Europa Press

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha afirmat avui que "encara que jo sóc de bàsquet, esperem que el futbol torni aviat" i ha aclarit, respecte a les lligues i les competicions professionals, que "seran les federacions qui ho decideixin". "Nosaltres ja hem permès aquests entrenaments individuals però em temo que veurem abans el futbol i el bàsquet per televisió que en directe", ha comentat. 

En aquest sentit, el Consejo Superior de Deportes (CSD) ha fet públic el seu protocol. Serà amb quatre fases que conduiran als esportistes federats, professionals i d'alt nivell fins a la competició. Aquest full de ruta, plasmat en un document de 26 pàgines al qual ha tingut accés EFE, pauta des del reinici dels entrenaments fins a la represa de les competicions oficials, quedant vinculat a les devisions que pugui prendre el Govern espanyol. Les fases 1, 2 i 3 sumaran un mínim de tres a quatre setmanes. Així mateix, cal recordar que el MoraBanc Andorra i el Govern donaran a conèixer els detalls del seu protocol durant avui o demà, ja que ahir es va anunciar que podien tornar als entrenaments de manera individual. 

En la primera fase, individual, els serveis mèdics hauran de fer un examen a l'esportista, que inclourà una prova de presència de material genètic viral. Els positius, fins i tot asimptomàtics, no podran iniciar la pràctica esportiva. Els esportistes que hagin obtingut un resultat favorable en la prova mèdica entrenaran en solitari i mantindran el confinament en el domicili, residència esportiva o allotjament temporal i es prioritzarà l'ús d'espais a l'aire lliure. 

En el cas de les competicions professionals, l'entrenament es realitzarà en les instal·lacions dels clubs, sempre que compleixin les mesures sanitàries. A més, l'esportista portarà guants i anirà amb compte de no tocar en la mesura del possible objectes o equipament d'ús col·lectiu. 

La segona fase, d'entrenament mitjà, s'aconsella realitzar-la en forma de concentració, és a dir, vivint preferiblement en centres d'entrenament amb residència on puguin romandre tot el dia sota un règim d'allotjament individual a les habitacions. Es recuperaran els entrenaments i, en el cas d'esports d'equip, els treballs tàctics no exhaustius. Entre altres mesures, les accions conjuntes es faran en grups reduïts, amb torns perquè coincideixin en el terreny el mínim nombre d'esportistes. 

Controls i més controls

Quant a la fase tres, d'entrenament total, és a dir de pre-competició, s'intensificaran els entrenaments i els treballs tàctics, sent aconsellable que es realitzi en fase de concentració. Les accions en grup seran de fins a 14 persones, per torns. A més, es repetirà el control mèdic als esportistes i s'estendrà a quants comparteixen el centre d'entrenament, així com al personal de suport. En cas d'un positiu en qualsevol d'aquestes tres fases, s'aïllarà immediatament i es realitzarà la prova a tot el grup d'entrenament, cos tècnic i personal del centre amb el qual hagi pogut mantenir contacte. Tots ells quedaran apartats fins a conèixer el resultat i es procedirà a la neteja i desinfecció de la instal·lació. 

Finalment, la darrera fase arribarà quan les autoritats sanitàries i esportives ho decideixin. La regla general és que totes les competicions seran a porta tancada i que les competicions de la temporada 2019/20 seran curtes. En funció de la situació, es permetria un aforament limitat de fins a un màxim del 50 per cent. El període mínim entre el final de la fase 3 i l'inici de les competicions serà d'una setmana. En les lligues, el temps entre jornades serà escollit pels metges de cada esport i especialitat. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT