PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Represa de la construcció

El Govern autoritza parcialment el retorn de 4.760 empleats de diferents sectors dilluns

Per Lídia López

Les obres de la plataforma de Soldeu, en una imatge d’arxiu.
Les obres de la plataforma de Soldeu, en una imatge d’arxiu. | MARICEL BLANCH

El calendari per la recuperació econòmica després de l’aturada per la crisi del coronavirus segueix en marxa. La fase dos de la reactivació començarà, tal com s’havia previst, el pròxim dilluns 4 de maig i implicarà la tornada a la feina de gairebé 4.700 treballadors vinculats a la construcció i derivats, la indústria, els tallers mecànics i els despatxos professionals. El cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, van ser els encarregats de desgranar els detalls del pla, durant la roda de premsa d’ahir a la tarda.

Després que les xifres d’afectació del coronavirus i l’evolució de la corba hagin estat positives, es va decidir permetre la represa del sector de la construcció. «La segona fase suposa la posada en marxa d’un sector clau per l’economia andorrana» va apuntar Espot. I és que, del total de 4.760 persones que tornaran a la feina aquest dilluns, 2.740 són treballadors de la construcció. El Govern va afirmar que es procurarà fer un seguiment del compliment de les mesures i una part dels empleats de les professions liberals tornaran a la feina, però des de casa.De fet, les recomanacions que s’havien llançat des del Ministeri de Salut, desaconsellaven la posada en marxa de més de 4.000 treballadors a la vegada.

Però la represa de tan personal a la vegada també implica una intensificació de les mesures de seguretat. En aquest sentit, Gallardo va explicar que s’havien redactat uns protocols sectorials, a més dels que cada empresa ha de tenir com a part de la matèria de prevenció de riscos laborals, que els treballadors han de seguir per tal de «garantir que l’activitat es pot dur a terme». En el cas de la construcció, per exemple, l’ACODA hauria facilitat un manual amb les condicions i mesures de seguretat que s’han de complir per tal d’assegurar el benestar dels treballadors en aquesta nova etapa. 

A tall d’exemple, algunes de les mesures que s’han de complir per tal de treballar amb seguretat, seria la de vetllar per un manteniment de la distància social. Això implicaria que als despatxos només hi treballin la meitat de la plantilla o que als establiments que es ven material per al desenvolupament de les tasques que es recuperen permetin només un 30% de l’aforament del local, com ja es fa a la resta de botigues. «La prova de foc serà aquesta segona fase» va afirmar Gallardo, que també va afegir que «l’evolució de la represa marcarà si podem situar-nos en l’horitzó de la tercera fase».

Més enllà de la construcció, en aquesta segona fase també es permet la represa d’altres sectors. És el cas de la indústria, d’una banda, i els serveis de reparacions mecàniques. Sobre aquests, Espot va assegurar que per tal d’assegurar els desplaçaments dels treballadors, serà important posar al dia tots els vehicles de les empreses i fer les reparacions necessàries. Finalment, es permet tornar a la feina als despatxos professionals, com poden ser el cas dels advocats, els gestors, les consultories o els notaris, entre d’altes.
 

PUBLICITAT
PUBLICITAT