L’app del transport públic ja funcionarà aquest mes
Els bitllets dels autobusos es podran adquirir amb l’aplicació a partir del juliol
La plataforma de mobilitat intermodal, adjudicada a Siemens Mobility ara fa poc més d’un any, començarà a ser una realitat tangible a mitjans d’aquest mes de maig, quan està previst que estigui a punt una app per als telèfons mòbils que tothom podrà ja començar a utilitzar, amb informació en temps real sobre el transport públic. En aquesta primera fase, l’app només tindrà un caràcter informatiu i els usuaris hi podran trobar, per exemple, tot el referent a les companyies de transport públic de viatgers nacionals, els aparcaments públics en el conjunt de les parròquies i els carregadors per a vehicles que les empreses elèctriques tenen instal·lats en la via pública en tot el territori. Tot i així, no serà fins a partir del mes del juliol quan ja es podrà realitzar la compra de bitllets per fer els viatges en autobús, i posteriorment una nova actualització, que es preveu per a l’octubre d’enguany, farà possible que també es puguin comprar les targetes d’abonament a través d’aquest dispositiu.
El gerent de FEDA Solucions, Xavier Forné, ha explicat que l’actual crisi sanitària pel coronavirus no ha impedit que s’hagi continuat treballant en aquesta iniciativa que impulsa Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA). Tot i així, de moment no es farà “gaire publicitat” dels avenços que s’estan fent en la plataforma, a l’espera que, si la situació sanitària actual evoluciona en positiu, a l’octubre es pugui portar a terme una campanya de publicitat per informar àmpliament els usuaris de totes les novetats. Serà aleshores quan ja es podran adquirir fins i tot les targetes d’abonaments de viatges a través de l’app.
La creació d’aquesta plataforma té com a objectiu impulsar un nou model de mobilitat, amb un consum més baix en carboni i que fomenti el transport públic i multimodal. D’aquesta manera els usuaris sabran en temps real, amb l’app que es podran descarregar de manera gratuïta, les opcions de mobilitat que tenen per desplaçar-se d’un punt a un altre del país, amb els trajectes previstos i els autobusos que haurà d’utilitzar. La intenció, segons va explicar Forné, és que a l’aplicació es vagin incorporant cada vegada més serveis.
En aquest sentit, també estaran inclosos, a partir de l’any vinent, tots els punts on es pot disposar de les bicicletes elèctriques compartides, que gestiona l’empresa Cicland. A més, també s’integren a l’app els trajectes i horaris dels autobusos comunals, que encara no hi seran en una primera fase del projecte. Segons Forné, aquesta és la primera vegada que es desenvolupa una plataforma per a un país, ja que fins ara s’havia fet en l’àmbit de ciutats, motiu pel qual va qualificar el projecte com “molt novedós”. La guanyadora del concurs, Siemens Mobility, ja té experiència en aquest àmbit perquè ha implementat plataformes en altres indrets d’Europa. Forné recorda que la possibilitat de comprar els bitllets que es tindrà a Andorra amb aquesta app és “un plus” que no existeix en altres llocs i, per tant, la fa més atractiva per als usuaris. “El que es busca és la promoció del transport públic”, el que contribuirà també subsidiàriament a la disminució del trànsit en les carreteres, segons va assenyalar Forné. El projecte, encarregat en un conveni signat entre el Governi els set comuns, s’inscriu en la voluntat de FEDA d’implantar un desenvolupament energètic sostenible.