PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els sindicats acusen el Govern de «polaritzar» els temes laborals

El col·lectiu viu un primer de maig sense «res a celebrar»

Per Victoria Gómez Pérez, Lídia López

Imatge d’arxiu d’una manifestació a favor dels drets socials i laborals, l’any passat.
Imatge d’arxiu d’una manifestació a favor dels drets socials i laborals, l’any passat. | Maricel Blanch

Els sindicats i altres entitats socials, com Stop Violències, van celebrar ahir un primer de maig atípic, marcat per l’entrada en vigor de la nova llei que regula per primera vegada al país les suspensions temporals dels contractes de treball (STCT).

En un llarg i reivindicatiu comunicat, l’USdA, amb Gabriel Ubach al capdavant, va acusar el Govern de «polaritzar qüestions socials i laborals que evidencien les mancances d’Andorra». Segons Ubach, la «fugida endavant» de l’Executiu «reflecteix amb claredat que cada vegada hi ha una distància més gran entre el discurs oficial i una part important i creixent de la població que pateix els efectes de les seves polítiques neoliberals, sense diàleg ni consens amb els diferents actors socials». En aquest sentit, el secretari general de l’USdA va explicar que moltes persones que preveien que els farien una STCT, ho van calcular sobre el sou net i ara s’han trobat que les apliquen sobre el sou base. «I els números no surten», va assegurar Ubach en una conversa telefònica amb EL PERIÒDIC, tot exemplificant que «si tu guanyes 1.700 o 1.800, però el sou base és de 1.200, la reducció és molt superior al que havies imaginat en un primer moment».

En el mateix comunicat, l’USdA també va considerar que «vivim en una Andorra que comptabilitza l’augment de la riquesa amb un augment de desigualtats i increments de la pobresa amb una notable precarietat laboral i social». Per erradicar-ho, va apel·lar a tots els treballadors perquè el dia d’ahir suposés «un canvi de país, de societat i de context social». I va etzibar: «Tot això dependrà de nosaltres, de la nostra conscienciació sobre el país que volem».

 

igual que fa 30 anys

Pel que fa al SAT, Guillem Fornieles, va lamentar que «no tinguem res a celebrar l’1 de maig. La reivindicació ja està feta des de fa 20 o 30 anys i aquí ningú ha mogut fitxa, al contrari, hem anat cap enrere». A més, va recordar que «des de temps immemorials» «es fa el que vol la patronal» per tots els consellers i ministres que «tenen relació amb el sector empresarial». 

Davant la crisi generada per la Covid-19 va apuntar que tots els empresaris «s’estan fregant les mans» perquè «és un bon moment per renovar la plantilla», de manera que pels treballadors, va insistir, «no hi ha res a celebrar».

PUBLICITAT
PUBLICITAT