PUBLICITAT

Marsol critica Escaldes i Sant Julià per bloquejar l’ajut al Govern

El pressupost d’Andorra la Vella es retallarà com a mínim tres milions d’euros

Per Julià Rodríguez

El consell de comú va tenir lloc ahir al Centre de Congressos. / Comú d'Andorra la Vella-Tony Lara
El consell de comú va tenir lloc ahir al Centre de Congressos. / Comú d'Andorra la Vella-Tony Lara

La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, va retreure ahir als comuns d’Escaldes-Engordany i de Sant Julià de Lòria que encara no s’hagi pogut arribar a una entesa entre totes les corporacions comunals sobre l’aportació que es farà al Govern per fer front a les despeses causades per la pandèmia del coronavirus. La mandatària comunal va explicar ahir, responent una pregunta del conseller de l’oposició socialdemòcrata Sergi González, que tot i que els comuns on governen Demòcrates i de Ciutadans Compromesos i les forces que donen suport a l’executiu estan d’acord en fer aquesta aportació, el tema està “aturat” i “no hi ha manera que es desbloquegi”.

Els set comuns van anunciar el passat 24 de març, a través d’un comunicat conjunt, que col·laborarien amb el Govern per finançar el paquet de mesures excepcionals impulsades per pal·liar la crisi econòmica, que tindrà un gran impacte en el pressupost de l’executiu. A més, les corporacions comunals asseguraven que no defugirien la seva responsabilitat davant dels “severs reptes” als quals s’enfronta el país.

De fet el pressupost del Govern no serà l’únic que resultarà molt afectat per aquesta crisi, sinó que també hi haurà repercussions importants als dels ens comunals. Ahir mateix, durant la sessió de consell de comú que va tenir lloc, Marsol va posar de manifest que per fins ara ja s’han reduït les despeses en uns 3 milions d’euros al pressupost comunal. I és que, segons va dir la cònsol major, la pèrdua d’ingressos pot ser “elevada”. Com a exemple, Marsol va posar els aparcaments, que poden patir una baixada d’un 50% en la recaptació, el que suposarà entre 1,5 o 2 milions d’euros menys. Per contra, sembla que hi ha alguns “brots verds” a la construcció perquè es preveu, per exemple, un nou edifici a l’avinguda Meritxell. De totes formes, la cònsol major va dir que encara cal deixar passar unes setmanes per determinar l’afectació al pressupost, la modificació del qual a la baixa es vol aprovar en consell de comú a mitjans de juny.

Entre els projectes que el Comú considera prioritaris, i que per tant sí s’acabaran fent tot i la crisi, hi les obres dels Serradells, que ja estan adjudicades però encara no s’han iniciat quan ha passat ja un any amb l’edifici tancat. En aquest sentit, la voluntat és que els treballs, tot i que potser no aniran “tan de pressa” com estava previst, es puguin començar el més aviat possible si la construcció pot posar-se de nou funcionament a partir de dilluns vinent. Contràriament, el portal d’entrada a la parròquia que estava previst a la rotonda de la Margineda ha quedat “en suspens”, segons va indicar la cònsol major en resposta a una pregunta de la consellera socialdemòcrata Lídia Samarra. La construcció d’un ascensor a Príncep Benlloch, en principi, també es manté “per la millora que pot suposar per a la qualitat vida que pot suposar per als ciutadans de Ciutat de Valls”, segons va dir Marsol.

Pel que fa a esdeveniments, la corporació és optimista pel que fa a la Fira d’Andorra la Vella, que té lloc a finals de l’octubre, i espera que es pugui celebrar “tot i que en el pitjor dels casos s’hagi de limitar els aforaments”. A hores d’ara, les empreses ja han reservat el 50% de les places disponibles, el que segons la cònsol major “és una bona notícia i dona llum” en aquests moments. A més, tampoc s’anul·la el cicle Ritmes si les circumstàncies ho permeten i poden venir turistes al país, així com Ritmes Menuts per “donar als infants el que es mereixen” després d’un confinament que els afecta especialment, segons va avançar el conseller de Cultura, Miquel Canturri.

Aprovada una rebaixa de l’aigua

El Comú d’Andorra la Vella va aprovar ahir per unanimitat una rebaixa del 50% en la factura de l’aigua, tant per a particulars com per a les empreses, durant el trimestre del 14 de març al 14 de juny. L’objectiu és ajudar els ciutadans a reduir les despeses durant l’emergència sanitària. A més, també es va aprovar ahir una nova ordinació sobre distribució i subministrament de l’aigua (l’anterior era del 2001), que s’adapta a l’evolució de la tecnologia i regula casuístiques com les reclamacions derivades dels consums excessius provocats per una fuita.

Aquests eren els únics punts del dia del consell de comú d’ahir, que tot i així es va allargar més de dues hores per les nombroses preguntes de l’oposició sobre actes anteriors. La consellera socialdemòcrata Dolors Carmona va retreure de nou a la majoria que no se’ls informi amb més temps dels afers comunals. “Volem que no ens hàgim d’assabentar per la premsa d’alguns temes”, va dir. La cònsol major, Conxita Marsol li va contestar que la majoria també s’assabenta per la premsa d’algunes qüestions, com de la proposta dels socialdemòcrates de crear una bústia d’atenció als ciutadans. Per a Marsol aquest servei no és necessari perquè ja s’està donant des del comú. Majoria i oposició es van congratular d’haver pogut col·laborar durant els primers dies de la crisi, tot i que amb la situació normalitzada, Marsol creu que les decisions corresponen de nou a la majoria.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT