PUBLICITAT

Les famílies amb fills a càrrec rebran el salari mínim

Les suspensions de contractes de treball costaran al Govern cent milions

Per Julià Rodríguez

El ministre portaveu, Eric Jover, en la roda de premsa d'ahir. / SFGA
El ministre portaveu, Eric Jover, en la roda de premsa d'ahir. / SFGA

Els pares que s’hagin de quedar amb un menor de 14 anys o amb una persona amb discapacitat i que no puguin treballar només rebran el salari mínim, és a dir, 1.083 euros bruts. Així ho determina un dels decrets tres aprovats ahir pel Govern i que van sortir publicats al BOPA. Fins ara, aquest permís retribuït era igual al cent per cent del salari, però la nova llei òmnibus que entra avui determina aquesta modificació, segons va explicar el ministre portaveu, Eric Jover.  Responent a preguntes dels mitjans de comunicacions, el portaveu  governamental va indicar també que el servei de guarda d’infants “s’anirà escalant segons les necessitat” i, de moment, serà suficient. Actualment, hi ha una vintena de nens acollits i la previsió és que, en aquesta segona fase d’obertura econòmica que tot just començarà la setmana vinent, no se superaran els 40.

El ministre va recordar que a partir d’avui, 1 de maig, i en base al segon paquet de mesures aprovat, ja es poden sol·licitar les suspensions temporals del contracte de treball (STCT), amb els formularis que es trobar, per exemple, a la pagina web treball.ad. En aquest sentit, aquestes STCT i les reduccions de jornada seran efectives a partir de l’1 de maig, tot i que les demandes es presentin dies més tard. Aquesta mesura de la nova llei, que tindrà un cost d’uns 100 milions per al Govern, i la resta tenen com a objectiu, segons va ressaltar de nou Jover, activar tots els recursos necessaris perquè les empreses puguin mantenir les seves plantilles i, d’aquesta manera, disminuir els possibles efectes socials negatius que es puguin derivar de l’actual crisi sanitària i política.

A hores d’ara, l’executiu no contempla la possibilitat de privatitzar alguna de les empreses parapúbliques per fer front a l’important volum de despeses generades per l’actual situació, si bé continua treballant per buscar noves fons de finançament per si fos necessari recórrer a elles. Jover vas destacar, com a dada positiva, que s’ha aconseguit tancar el pressupost del 2019 amb un superàvit de caixa de més de tres milions d’euros, una situació que no es podrà repetir el 2021 i el 2022. L’estimació del Govern és que el Producte Interior Brut (PIB) pugui experimentar enguany una reducció d’un 5%, segons consta al pla d’equilibri financer elaborat, que potser s’haurà de revisar a la baixa, si bé tal com apunten els organismes financers l’any vinent podria haver un “repunt” d’aquest indicador, sempre tenint present que hi hagi una evolució positiva de la crisi sanitària.

Un altre decret publicat ahir es refereix a la represa de l’activitat, a partir de dilluns, dels centres de triatge de residus, que s’havia aturat temporalment. El tercer decret fixa que es podran fer tràmits administratius més enllà dels més urgents, en base a l’obertura d e les activitats que s’anirà portant a terme. La recomanació, però, és que sempre que es pugui els tràmits siguin telemàtics i, si són presencials, amb cita prèvia.

El ministre va anunciar també que es farà una enquesta per conèixer les preocupacions de la població en aquest moment, el que permetrà adoptar decisions als responsables polítics. “L’enquesta ajudarà a activar les polítiques púbiques adequades en una situació inèdita com el la que estem”, va explicar el ministre portaveu. L’enquesta es donarà a conèixer a través de les xarxes socials i amb un enviament massiu d’SMS. D’altra banda, el fons solidari supera ja els dos milions d’euros. Jover fa destacar la donació de 1.100 euros del Club Moto Neu i l’aportació de material informàtic per als ‘stop labs’ de Vall Banc per valor de 5.000 euros.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT