PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern treu una nova emissió de deute per 125 milions d’euros

La xifra ha de cobrir les despeses sorgides amb la Covid-19

Per Lídia López

El ministre Eric Jover, durant la roda de premsa d’ahir.
El ministre Eric Jover, durant la roda de premsa d’ahir. | SFGA/JAViladot

El Govern segueix treballant en fórmules per aconseguir finançament pel menyscapte que la crisi econòmica sorgida per la pandèmia del coronavirus ha portat a Andorra. El ministre de Finances i Portaveu del Govern, Eric Jover, va anunciar durant la roda de premsa d’ahir que la nova via que impulsa l’Executiu és una altra emissió de deute públic per valor d’un total de 125 milions d’euros. 

El ministre va detallar que el sistema per emetre aquest deute serà mitjançant uns bons de 1.000 euros cadascun. Aquests bons estaran oberts per a la seva adquisició tant a inversors com a la ciutadania i ho podran gestionar a través de totes les entitats bancàries del país. Els bons tindran una vigència establerta de 12 mesos i comptaran amb uns interessos associats del 0,5%. Segons el mateix ministre, es tracta «d’un interès molt competitiu entre els diferents productes del mercat financer». De fet, Jover també va detallar que s’havia estudiat l’opció de llançar uns «bons solidaris» amb un interès del 0%, però que el Govern ho va descartar perquè ja tenen una via de solidaritat oberta, mitjançant tant les donacions directes com els SMS d’ajuda i que ja acumulen més de dos milions d’euros, i per aquest motiu es va descartar la idea. 

Aquesta operació de finançament mitjançant l’emissió de deute serà la segona de l’any vigent, ja que se’n fer una en el començament de la crisi. En la passada ocasió, es va utilitzar per refinançar el deute ja existent. Jover va defensar que aquesta és «una bona eina de finançament». I és que els fons que s’aconsegueixin són vitals per tal d’aconseguir liquiditat i poder fer front així de  totes les mesures que el Govern ha anunciat les darreres setmanes.
El període per aconseguir els bons comença avui mateix, 30 d’abril, i s’allargarà fins al pròxim 25 de maig. Eric Jover va augurar «una bona recepció per part de la ciutadania». En aquest sentit, va detallar que el procés continuarà un cop el Govern tingui el retorn de les ofertes. Si s’escau, l’Executiu obrirà la subhasta corresponent, en el cas que se superi la totalitat d’ofertes que s’ha definit, ja que no es pot sobreescriure aquesta quantitat.

Els fons segueixen sobre la taula  

El ministre Portaveu va assegurar que l’Executiu s’ha plantejat i segueix treballant en diverses opcions de finançament que els permetin superar aquesta situació sobrevinguda. Unes opcions que, en qualsevol cas, també es poden donar de forma correlativa les unes amb les altres sense que es limitin entre si. Entre aquestes opcions, segueix present la possibilitat d’utilitzar els fons reservats de les companyies parapúbliques Andorra Telecom i FEDA. No obstant això, Jover va tornar a assegurar que, encara que sigui un recurs de disponibilitat imminent, en aquest moment, no són partidaris de recórrer a aquests fons.
 

PUBLICITAT
PUBLICITAT